,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ обговорили посилення заходів з усунення причин та наслідків виробничого травматизму
Четвер, 02 травня 2024 12:26

У ЧДТУ обговорили посилення заходів з усунення причин та наслідків виробничого травматизму

У ЧДТУ обговорили посилення заходів з усунення причин та наслідків виробничого травматизму

Тиждень охорони праці в Черкаському державному технологічному університеті насичений щоденними важливими заходами, які порушують низку актуальних питань, адже в умовах повномасштабної війни безпека праці набуває особливої уваги.  

1 травня 2024 року в ЧДТУ відбувся круглий стіл на тему «Перспективи об’єднання наглядових повноважень профспілкової організації у сфері праці та вплив на рівень безпеки і захищеність працівників», у якому взяли участь  керівники господарського відділу ЧДТУ та представники первинної профспілкової організації ЧДТУ. 

Предметом обговорення стали пропозиції первинної профспілкової організації щодо можливого реформування нагляду у сфері праці та посилення заходів щодо усунення причин та наслідків виробничого травматизму.  

Інтеграція органів державного нагляду у сфері праці, яка зараз активно обговорюється, можлива як продукт соціального діалогу, з метою досягнення збалансованого результату - підвищення рівня безпеки на виробництві, виконання норм національного і міжнародного законодавства у сфері праці, широке застосування взаємодії з представниками профспілок з одного боку, та забезпечення системності і прозорості в діяльності державних наглядових органів. 

Уповноважений представник Профспілки з питань охорони праці ЧДТУ Людмила Басюк наголосила на важливості реформування нагляду у сфері праці та посилення заходів з усунення причин та наслідків виробничого травматизму та звернула увагу на важливості внеску профспілки щодо необхідності усунення зазначених проблем, які наносять шкоду національній безпеці України у сфері охорони праці людини. 

У межах засідання круглого столу учасники констатували, що виконання завдань із забезпечення прав громадян на безпечну працю потребує посилення взаємодії з профспілками, які мають своїх представників у закладах освіти. Також вирішення нагальних питань у сфері охорони праці повинно бути одним із спільних завдань сторін соціального діалогу. 

2 травня 2024 року відділ охорони праці та цивільного захисту Черкаського державного технологічного університету організував лекцію для  керівників структурних підрозділів, у яких проводяться роботи підвищеної небезпеки. Під час лекції було порушено низку питань  щодо виробничого травматизму в умовах воєнного стану. Начальник відділу охорони праці та цивільного захисту Майя Тарасенко акцентувала увагу на  статистиці травматизму, яка свідчить про стан охорони праці на підприємствах області, причини, види травмувань. Така інформація дає можливість спланувати та вжити відповідних заходів щодо недопущення травматизму у подальшому.