,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Історія випускника ЧДТУ Святослава Сафронова у фокусі ІТ-медіа «Dev.ua»
Середа, 10 квітня 2024 11:30

Історія випускника ЧДТУ Святослава Сафронова у фокусі ІТ-медіа «Dev.ua»

Історія випускника ЧДТУ Святослава Сафронова у фокусі ІТ-медіа «Dev.ua»

Святослав Сафронов випускник факультету інформаційних технологій і систем спеціальності 174 – «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка» Черкаського державного технологічного університету нині обіймає посаду Application Security Engineer в IT-компанії Master of Code Global, з якою почав працювати з 17-річного віку.

Історію айтівця, який вивчив HTML та CSS в 11, а в 17 став єдиним неповнолітнім у команді Master of Code Global розповідає «Dev.ua» медіа про технології, інновації, винаходи в Україні та за її межами та про те, як вони впливають на життя людей.

Святослав Сафронов поділився з dev.ua, як працювати в IT-компанії, будучи ще неповнолітнім, батл роботодавців та ейджизм в IT.

Троє на одного

Моя історія з ІТ має витоки ще зі школи. Ще в 7 класі, мені тоді було 11 років. Я пройшов навчання з HTML та CSS за рекомендацією знайомого мого тата. Це прокачало ерудицію, але не дало розуміння, як розвиватися далі. Воно прийшло пізніше.

Під час літніх канікул 10 класу я проводив час зі своїм знайомим, який вже на той час розумівся в ІТ. І тут я знову отримав пораду щодо навчання у сфері інформаційних технологій. Це вже були не просто уроки, а повноцінні курси з випускним проєктом та сертифікатом. Я вже більш-менш розумів що до чого, тому в один вечір загуглив: «ІТ-компанії Черкаси» і вже почав розсилати резюме в ті компанії, що були у видачі. Три з них вирішили розглянути мою кандидатуру. 

Співбесіда у день випускного

Перша співбесіда до Master of Code Global відбулася в останній шкільний день випускний. У той час, коли мої однокласники танцювали вальс, їли коровай та плакали, я йшов до офісу.

Оферу в той же день я не отримав, звичайно, тому я спробував себе ще в одній ІТ-компанії. Там мені відповіли: «Позицій джуна немає, тільки мідл є. Але якщо Master of Code Global не буде співпрацювати з тобою, то ми тебе візьмемо». 

Зрештою, Master of Code Global таки вирішили співпрацювати зі мною, як бачите. Я почав працювати на стеку Ruby on Rails. Я відкрив ФОП для цього був дозвіл від батьків, нотаріально завірений. Відповідно, не було обмежень щодо годин роботи.

Тим паче у мене особлива ситуація я часто гіперфокусуюся на чомусь. Наприклад, у стані потоку можу 4-6 годин кодити й не вставати. І мені норм.

Відтоді я вже приблизно 6 років у команді MOCG. Паралельно я вивчився в Черкаському державному технологічному університеті впродовж 5,5 років (чотири роки на бакалавріаті та 1,5 року на магістратурі). Вступав на спеціальність про спеціалізовані комп’ютерні системи, а потім перевівся на автоматизацію та комп’ютерно-інтегровані технології.  

Під час співбесіди до однієї з компаній в якийсь момент я сказав, що мені немає 18 років. І ейчар одразу відповіла: «Вибачте, ви нам не підходите». Причини мені не пояснювали.

Коли вже почав співпрацювати з Master of Code Global, ставлення було як до будь-якого джуніора: мені підказували, мене менторили, ділились досвідом. Було приємно, що зі мною спілкувалися на рівних і в мене вкладали свою експертизу та знання. 

Буквально за рік я вже і сам був готовий стати ментором в освітньому проєкті Masters Academy для тих, хто тільки починав свій шлях. 

Коли готуєшся до таких менторських сесій, то ти й сам прокачуєш свої знання в темі. Тому моя порада тим, хто тільки починає співпрацю з IT-компаніями братися за такі освітні ініціативи й не боятися ділитися досвідом. 

Робота в 17 дала мені неабиякий поштовх для розвитку. Через три місяці після початку співпраці я пройшов внутрішній тренінг з базового DevOps, і  «прокачався» в цьому, в Docker і Kubernetes, в архітектурних рішеннях. Тобто я тоді «докваліфікувався» до DevOps-інженера. І почав займатися бекендом та DevOps: половину часу займався покращенням інфраструктури, половину часу розробкою нових фіч. Я навіть спробував фронтенд ми з нуля налаштували фреймворк на проєкті. Але побачив, що в мене інтересу до цього немає.

Десь 2–3 роки тому я світчнувся в кібербезпеку. Спочатку на part time, потім вже перейшов в цю сферу повноцінно. Зараз я займаюся кібербезпекою разом із R&D (коли приходить новий проєкт, VP of Engineering обирає технології для проєкту і я вже технічно перевіряю, чи реально з тими технологіями зробити проєкт.

Єдиний випадок у компанії

Випадок Святослава є єдиним у практиці Master of Code Global, каже Наталія Єрісова, Head of Global Recruitment. «Молодь часто слідкує за новинами компанії в соцмережах і надалі бере участь у наших ініціативах. І коли у нас відкриваються нові вакансії, а студенти відповідають вимогам, то вони можуть у конкретний момент долучитися до команди. Взагалі ми дивимось не на вік людини, а на її мотивацію, відповідність ролі та цінностям»», зазначає Наталя. 

Авторка: Марія Бровінська