,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Кваліфікаційна робота магістра кафедри технологій та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ – підґрунтя для розв’язання завдань реального виробництва
П'ятниця, 05 січня 2024 08:20

Кваліфікаційна робота магістра кафедри технологій та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ – підґрунтя для розв’язання завдань реального виробництва

Кваліфікаційна робота магістра кафедри технологій та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ – підґрунтя для розв’язання завдань реального виробництва

Під час обрання тематики науково-дослідних, конструкторських робіт, що виконують на кафедрі технологій та обладнання машинобудівних виробництв Черкаського державного технологічного університету викладачі та здобувачі, найважливішим чинником є актуальність робіт, їх відповідність сучасним потребам промисловості.

Кафедра давно і плідно співпрацює з підприємствами і фірмами Черкас та України, студенти ще в період навчання ознайомлюються зі специфікою і вимогами сучасного виробництва, проходять практику, виконують кваліфікаційні роботи на реальному матеріалі. Крім того, навіть досвідчені спеціалісти, навчаючись на кафедрі в магістратурі та аспірантурі мають змогу підвищити свій технічний рівень, освоїти навички не лише конструкторської, але і науково-дослідницької роботи.

Так, під час нещодавнього захисту кваліфікаційних робіт магістрів на кафедрі технологій та обладнання машинобудівних виробництв ЧДТУ було розглянуто ряд актуальних тем сьогодення. Однією з найкращих визнана робота Олександра Васильківського «Дослідження, аналіз та формулювання закономірностей впливу зазорів шарнірних з’єднань багатоважільного паралелограмного механізму на невизначеність положень виконавчих вузлів». Кваліфікаційна робота виконана з використанням матеріальної бази машинобудівної компанії ТОВ «МНВК «Станко-Груп» міста Черкаси у тісній співпраці з науковцями кафедри: доцентом, кандидатом технічних наук Олександром Коваленком; старшим викладачем, кандидатом технічних наук Євгеном Хижняком та під керівництвом професора, доктора технічних наук Георгія Канашевича.

Актуальність обраної теми обумовлена практичним використанням паралелограмних (пантографних) механізмів у різних галузях народного господарства. У роботі на конкретному прикладі розглядається практичний досвід виготовлення (в пакувальній галузі) привідного механізму регулювання положення клапанів наливу в тару з рівномірною зміною кроку.

Виявлене на практиці явище нелінійного накладання зазорів на положення виконавчих вузлів в даному механізмі отримало визначення «ланцюговий рух». Має ярко виражений характер та було підтверджено трьома різними дослідженнями. Характер присутності помилок положення виконавчих вузлів при цьому має однаково-споріднений вигляд в залежності від положення самого механізму, а числова величина похибок залежить від значення зазору в шарнірних з’єднаннях механізму.

З метою пошуку шляхів підвищення точності позиціонування шарнірних з’єднань даного механізму було запропоновано зменшити негативний прояв «ланцюгового руху» на рівні структурного аналізу за допомогою поступальної кінематичної пари із надлишковими пасивними зв’язками. Цей метод впливу отримав назву «бар’єрної напрямної». Запропонований метод впливу на похибку положення досліджуваного механізму носить значний позитивний характер (в 3-7 разів) та підтверджений різними методами.

Практична важливість роботи полягає в прикладній користі та можливості використання освітлених знань для виробників технологічного обладнання не тільки у вітчизняній пакувальній галузі.  Наукова складова роботи може розглядатися як некласичні особливості функціонування шарнірних з’єднань та може бути в своєму сучасному прояві віднесена до «Теорії точності механізмів».

   З огляду на глибокі аналітичні та експериментальні дослідження, проведені в роботі, за результатами захисту кваліфікаційна магістерська робота отримала оцінку відмінно, а здобувач Олександр Васильківський рішенням кафедри рекомендований до вступу до аспірантури.