,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ з’явився Уповноважений з питань державної мови
Четвер, 16 лютого 2023 11:36

У ЧДТУ з’явився Уповноважений з питань державної мови

У ЧДТУ з’явився Уповноважений з питань державної мови

Черкаський державний технологічний університет долучився до всеукраїнської ініціативи, спрямованої на захист прав студентів на здобуття освіти українською мовою. 

13 лютого 2023 року на засіданні вченої ради ЧДТУ ухвалено рішення про призначення уповноваженого з питань державної мови (на громадських засадах) із числа здобувачів вищої освіти. Мовною омбудсменкою вишу стала студентка 2 курсу факультету гуманітарних технологій Черкаського державного технологічного університету, очільниця Центру студентського розвитку та культурних програм ЧДТУ Марина Северинчук. 

І хоч до сьогодні у ЧДТУ не було зафіксовано фактів звернень до керівництва щодо використання недержавної мови в освітньому процесі, у закладі вищої освіти впевнені: захист державної мови – це обов’язок кожного університету, в першу чергу, перед своїми студентами, особливо у час, коли Україна бореться за свою свободу. 

– Нині українська мова – наша потужна зброя у боротьбі з ворогом, це символ національної ідентичності та ідеологічної протидії загрозі національній безпеці держави, чи не найважливіший інструмент у вихованні патріотичних, вольових, освічених громадян України. Ми повинні попередити навіть найменшу загрозу порушень права студентів Черкаського державного технологічного університету на здобуття освіти державною мовою, як того вимагає стаття 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тому прийняли колективне рішення призначити уповноваженого з питань державної мови саме з числа студентів, аби здобувачі освіти могли не соромлячись повідомляти про факти порушення мовного законодавства з боку викладачів чи співробітників закладу освіти, а ми відповідно реагували на ці звернення, – зазначив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко виступаючи перед членами вченої ради. 

Підсумовуючи сказане, виконуючий обов’язки ректора ЧДТУ, голова вченої ради університету, професор  Олег Григор наголосив: послуговуватися державною мовою в навчанні, роботі й спілкуванні – це не лише дотримання Закону, а й особистий обов’язок кожного українця, який вірить у беззаперечну перемогу України над окупантом. 

– У нашій державі ми повинні зробити все, щоб українська мова заполонила увесь мовний простір. Адже українське нині актуальне у всьому світі, ми повинні пишатися, цінувати і примножувати те, що маємо. Вірю, що це під силу новому поколінню українців, які зараз здобувають освіту в нашому університеті, – підкреслив Олег Григор.

Зрештою, у ході відкритого голосування вченої ради одностайно ухвалили  рішення про призначення мовного омбудсмена у ЧДТУ.