,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ Дмитро Куштан презентував видання «Археологія України за роки незалежності»
Вівторок, 14 лютого 2023 19:25

У ЧДТУ Дмитро Куштан презентував видання «Археологія України за роки незалежності»

У ЧДТУ Дмитро Куштан презентував видання «Археологія України за роки незалежності»

14 лютого 2023 року в Черкаському державному технологічному університеті український археолог, голова Черкаського відокремленого регіонального підрозділу ВГО «Спілка археологів України», старший науковий співробітник Інституту археології НАНУ, провідний науковий співробітник Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини, кандидат історичних наук Дмитро Куштан презентував книгу «Археологія України за роки незалежності» науковцям та студентам кафедри історії та права у межах історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен».

– Презентація історичного видання під час російсько-української війни, коли Україна вкотре виборює право на незалежність, набуває особливого значення та важливості. Ми маємо знати нашу історію, ретельно зберігаючи цей спадок для нащадків, передаючи від покоління до покоління, – зазначив у вступному слові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор, керівник історико-краєзнавчого гуртка «Борисфен» Валентин Лазуренко.

Своєю чергою Дмитро Куштан, перефразовуючи відомий вислів, наголосив: «Якщо ми не будемо розвивати культуру і науку, то що нам тоді захищати». 

Голова Черкаського відокремленого регіонального підрозділу ВГО «Спілка археологів України» розповів про книгу, яка, попри певні складнощі, побачила світ у часи війни, її авторів, структуру, особливості, детально зупинившись на перлинах археології Черкащини. 

Науково популярне видання «Археологія України за роки незалежності» увібрало матеріали понад шістдесяти українських фахівців-археологів, які у доступній формі виклали результати своїх найцікавіших досліджень від 1991 року, часу відновлення Незалежності нашої держави. У книзі в хронологічній послідовності дається характеристика основних і найбільш відомих пам'яток археології, що досліджувалися упродовж останніх 30-ти років. Видання супроводжується численними кольоровими ілюстраціями (світлинами, кресленнями, малюнками); до кожного розділу додається список рекомендованої літератури; деякі статті супроводжуються QR-кодом, за яким, з допомогою смартфону, можна отримати більше інформації. 

Під час презентації український археолог захопливо розповів про унікальні знахідки на території Черкаської області: стоянки та поселення мезо-неоліту коло селища Добрянка на Тальнівщині; трипільське поселення-гігант Тальянки; скіфські поховання в курганах Чигиринщини (Мельники) та Кам’янщини (Жаботин); поселення та могильник пізньозарубинецького часу в селі Івківці на Чигиринщині, могильник черняхівської культури біля Легедзиного; Пастирське городище ранньослов’янського часу на Смілянщині; Канівське поселення слов’ян-антів та Великий Рижанівський курган скіфського часу у Звенигородському районі. 

Автори видання – це переважно співробітники Інституту археології Національної академії наук України, який, відповідно до чинного законодавства, є провідною установою в галузі археології й давньої історії України, координує археологічні дослідження різних наукових установ та організацій, розробляє методики вивчення археологічної спадщини, рецензує звіти про польові дослідження, комплектує й зберігає звітну документацію. 

Дмитро Куштан зауважив, що «Археологія України за роки незалежності» вийшла у світ завдяки спільними зусиллями Інституту археології НАН України та ВГО «Спілка археологів України» за підтримки Німецького археологічного інституту (Deutsches Archäologisches Institut, DAI). Видання не продається, та авторський колектив докладає зусиль, аби воно потрапило у бібліотеки, установи й організації всіх регіонів країни. Наразі рdf-файл книги у вільному доступі можна знайти та завантажити на офіційних сайтах Інституту археології НАНУ та ВГО «Спілка археологів України».

Принагідно після тривалого тематичного спілкування з майбутніми істориками, археологами, музеєзнавцями, експертами культурно-історичних  цінностей та юристами Дмитро Куштан передав один примірник книги «Археологія України за роки незалежності» завідувачці кафедри історії та права ЧДТУ, кандидатці історичних наук, доцентці Ірині Стадник для використання в освітньому процесі.