,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковиці ЧДТУ отримали відзнаки до Дня жінок у науці
П'ятниця, 10 лютого 2023 14:16

Науковиці ЧДТУ отримали відзнаки до Дня жінок у науці

Науковиці ЧДТУ отримали відзнаки до Дня жінок у науці

Напередодні Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, який у світі відзначають 11 лютого, Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка спільно з ГО «Черкаське регіональне відділення Соціологічної Асоціації України» організувала зустріч «Жінки Черкащини в науці». До події, на яку завітали перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, очільник Управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський, заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна, голова Черкаського регіонального відділення Соціологічної асоціації України Людмила Дудко, долучилися науковиці кафедри історії та права та кафедри філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету.

Цього дня жінки-науковиці отримали подяки та грамоти від Президента Соціологічної асоціації України, Обласної Ради, Обласної військової адміністрації, Управління освіти і науки ЧОДА та міського голови міста Черкаси.

За вагомий особистий внесок у розвиток науки Черкащини та багаторічну активну громадську діяльність Почесні грамоти обласної ради отримали кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії та права ЧДТУ Алла Лисенко та  викладачка кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ  Ольга Рилова. Доцентка кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Вікторія Даценко відзначена Управлінням освіти і науки ЧОДА. А заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна вручила Подяку міського голови міста Черкаси завідувачці кафедри філософських і політичних наук,  заступниці голови Черкаського регіонального відділення Соціологічної асоціації України Анжелі Бойко. 

До привітань науковицям із нагоди свята долучилися і працівники бібліотеки імені Василя Симоненка Федір Пилипенко, Катерина Вербівська, Володимир Радько, які підготували поетично-музичні вітання.

Загалом День жінок та дівчат у науці започаткували в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення їхніх прав і можливостей. 

Україна належить до країн із високим рівнем участі жінок в наукових дослідженнях і розробках. Найбільше жінок-науковиць у галузі суспільних (65,8%), медичних (65,2%), гуманітарних (60,3%) наук,  а у галузі технічних наук їх всього 34,1%.