,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «Соборність України: історичний аспект та існуючі виклики сьогодення»: представники ЧДТУ взяли участь у круглому столі
Понеділок, 23 січня 2023 08:00

«Соборність України: історичний аспект та існуючі виклики сьогодення»: представники ЧДТУ взяли участь у круглому столі

«Соборність України: історичний аспект та існуючі виклики сьогодення»: представники ЧДТУ взяли участь у круглому столі

20 січня 2023 року, напередодні Дня Соборності України, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай об’єднав активну молодь, освітян, представників органів державної влади та громадськості у пресцентрі ЧОДА за круглим столом «Соборність України: історичний аспект та існуючі виклики сьогодення». Черкаський державний технологічний університет на заході представили проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я людини ЧДТУ, кандидат історичних наук Богдан Кулинич та в.о. голови Студентської ради ЧДТУ Ольга Басараб.

Під час зібрання учасники розповіли про свою діяльність та поділилися думками стосовно соборності у нинішніх умовах.

У своїй промові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко наголосив на важливості Акту Злуки та на ролі молоді, як рушійної сили змін у суспільстві.

– Сьогодні, коли ми у кривавій битві з жорстоким агресором виборюємо право бути вільними, незалежними у сім’ї європейського культурного і освіченого простору, ми всі повинні усвідомити, що  історичне значення Акту злуки 22 січня 1919 року у тому, що це був символічний крок спрямований у майбутнє – у наше сьогоднішнє з вами майбутнє, яке ми не маємо права програти! – зазначив проректор ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.

Очільниця Студентської ради ЧДТУ Ольга Басараб зауважила, що слово «соборність» об’єднує в собі єдність і згуртованість. І сьогодні, на 32 році незалежності України, ми знову змушені виборювати свою самостійність, свій шлях, гуртуючись, об’єднуючись, беручись за руки усією країною, аби стати міцною стіною, яку не здолати ворогу. 

– Я впевнена, як і понад століття тому, ми доведемо, що наша нація  найсильніша. Але, на відміну від 1919-го, точно не втратимо цей шанс на нове життя на нову, європейську державу, одну із найсильніших і найбільш згуртованих у світі. Все точно буде Україна! – наголосила Ольга Басараб.

Своєю чергою, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я людини ЧДТУ, майстер спорту України міжнародного класу з футболу, паралімпійський чемпіон 2016 року, тренер з футболу МСК «Дніпро» Богдан Кулинич у своєму виступі приділив увагу спортивному фронту, спортсменам-захисникам, спортсменам-волонтерам, спортсменам-дипломатам, які виконують надважливу місію під час війни. Богдан Кулинич підкреслив, що Україна – єдина і неподільна, і саме в єдності, в злагоджених діях сила українців, яка допомагає наполегливо торувати шлях до перемоги.