,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти-перекладачі ЧДТУ ознайомилися з історією розвитку перекладацької думки в Україні
Вівторок, 11 жовтня 2022 10:27

Студенти-перекладачі ЧДТУ ознайомилися з історією розвитку перекладацької думки в Україні

Студенти-перекладачі ЧДТУ ознайомилися з історією розвитку перекладацької думки в Україні

7 жовтня 2022 року доцент кафедри іноземних мов та міжнародної комунікації Черкаського державного технологічного університету Ірина Багач провела відкрите заняття-лекцію «Історія розвитку перекладацької думки в Україні» для студентів-бакалаврів 1 курсу групи НП-25, які навчаються за новою освітньою програмою «Переклад та міжнародна комунікація». Лекція проводилася у змішаному форматі. Крім студентів першого курсу до лекції в онлайн-форматі долучилися студенти старших курсів та викладачі кафедри.  

Метою лекції було ознайомити першокурсників з історією розвитку перекладу та думок про переклад визначних перекладачів різних часових проміжків, оскільки перша й найочевидніша роль історії перекладацької думки полягає в ознайомленні новачків з перекладознавством через його історію.

Студенти не лише слухали лекцію, а й брали активну участь в обговоренні ключової ролі перекладу у розвитку світової культури, демонструючи належний рівень загальноосвітньої підготовки. Особливий інтерес слухачів викликали особистості перекладачів-науковців, які зробили великий внесок у розвиток перекладацької думки в Україні (Іван Котляревський, Павло Грабовський, Іван Франко, Леся Українка) та видатні постаті сучасних українських митців перекладу (Роксаляна  Зорівчак, Христина Назаркевич, Юрій Покальчук, Микола Лукаш, Юрій Андрухович, Віктор Морозов, Дмитро Чистяк, Ірина Качанюк-Спєх, Анна Іванченко та ін.), які познайомили іноземних читачів з творами українських класиків, постійно працювали і працюють над іміджем України у світі і доводять іноземному  читачеві, що Україна – не росія, не південна її частина, а абсолютно окрема територія із власними унікальними культурними здобутками.