,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Доцентка кафедри екології успішно пройшла навчання в ZERO WASTE Academy
Понеділок, 08 серпня 2022 10:00

Доцентка кафедри екології успішно пройшла навчання в ZERO WASTE Academy

Доцентка кафедри екології успішно пройшла навчання в ZERO WASTE Academy

Доцентка кафедри екології Черкаського державного технологічного університету Наталія Свояк успішно пройшла тестування та розробила власний проєкт на тему: «Дорожня карта місцевого плану керування відходами в сільській територіальній громаді» під час навчання у ZERO WASTE Academy. У жовтні 2021 року Наталія прийняла участь у конкурсному відборі в ZERO WASTE AcademyСеред 150 заявників було відібрано 94. 

У липні 2022 року відбулася чергова зустріч учасників з врученням сертифікатів про успішне проходження навчально-практичного онлайн-курсу з керування відходами тривалістю 210 годин протягом листопада 2021р. – травня 2022 р. та успішний захист проєктів.

Zero Waste – це збереження всіх ресурсів шляхом відповідального виробництва, споживання, а також повторного використання та переробки товарів, пакування та матеріалів, без спалення та без забруднення ґрунтів, води чи повітря, яке загрожує навколишньому середовищу чи здоров'ю людей.

Філософія Zero Waste дуже просто зображена в піраміді 5R:

- Refuse (Відмовся від непотрібного, зайвого). 

- Reduce (Зменшуй використання ресурсів).

- Reuse (Використай повторно, якнайдовше).

- Recycle (Сортуй і відділяй вторсировину, від якої не вдалося відмовитися)

- Rot (Компостуй те, що залишилось) 

Zero Waste стимулює нас до раціонального використання ресурсів планети і свідомого споживання. Замість того, щоб брати нові ресурси для разового використання, Zero Waste має на меті створити таку систему, де усі ресурси використовуються повторно і повертаються назад до екосистеми.

Загалом Zero Waste - це нуль відходів!

Нуль марнування ресурсів планети!

В Україні 7 відсотків території країни займають сміттєзвалища. 

Щорічно в Україні викидається понад 17 млн тонн сміття.

В середньому українець в рік продукує 250 кг сміття.

Так було до війни. 

Війна додала сфері охорони довкілля безліч нових викликів, в питаннях управління відходами, проблеми довоєнного періоду лише посилюються. Громадськість очікує на реформу в сфері поводження з відходами, яка має початися із прийняття рамкового закону «Про управління відходами».

Які з існуючих в Україні та за кордоном практик керування ТПВ з акцентом на запобігання їх утворення є найкращими? Яким чином муніципалітети та ОТГ можуть скоротити відходи, що не підлягають переробці та йдуть на захоронення? І як знайти фінансування на проєкти та правильно популяризувати «zerowaste» напрям у громаді? Передові спеціалісти Академії допомогали розібратися у цих питаннях та стати експертами у цій сфері. Під час цього курсу були передбачені індивідуальні та групові коуч-сесії.

Наталія щиро вдячна координаторці ZERO WASTE Academy Анні Прокаєві та менторам академії Віктору Гудинцю, Ірині Казаковій і Дмитру Бідюку за підтримку впродовж навчання, що були поряд, ділилися усіма знаннями та навичками. Велика подяка Посольству Фінляндії в Україні за можливість знати більше та створювати кращі умови у запобіганні появі ТПВ та у поводженні з відходами відповідно до передових досліджень та практик.