,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 22 січня – День Соборності України
П'ятниця, 21 січня 2022 14:56

22 січня – День Соборності України

22 січня – День Соборності України

Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності. 

Саме цього дня 103 роки тому, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Попри нетривалий союз, подія залишила вагомий слід в історії українського державотворення. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Нині наші бійці в зоні ООС так само відстоюють не лише цілісність та незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники сотню років тому. Зараз, коли маємо українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності – це привід нагадати, що немає окремої Східної і Західної України, а у нас єдина держава і ми — єдиний народ.

Соборність української державності означає, що Україна має свою єдину національну державу, яку створює сам народ, як вільну, суверенну, демократичну, правову і соціальну. Наразі вкотре українці доводять, У ці дні, як ніколи, ми усвідомлюємо, що лише в єдності дій та соборності душ ми можемо зробити рідну країну незалежною, сильною і процвітаючою.

З нагоди 103-ї річниці Соборності України з 21 січня у Черкаському обласному художньому музеї діятиме виставка «Наша сила в єдності! 103 роки Соборності України». Концертна програма  «У єдності та пісні - наша сила» до Дня Соборності України відбудеться 22 січня о 13:00 в Черкаському будинку культури імені Івана Кулика. 22 січня о 14:00 Черкаський обласний краєзнавчий музей запрошує на лекцію-екскурсію «Соборна Україна 1919 року», на якій будуть розкриті історичні передумови проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулися в 1919 році. У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. Також буде представлена тематична виставка до Дня Соборності та продемонстрована кінохроніка тих часів.

Український інститут національної пам'яті пропонує ознайомитися з тематичними інформаційними матеріалами до Дня Соборності України.