,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшла всеукраїнська онлайн-конференція до Дня прав людини «Проблеми правової системи України»
П'ятниця, 10 грудня 2021 13:22

У ЧДТУ пройшла всеукраїнська онлайн-конференція до Дня прав людини «Проблеми правової системи України»

У ЧДТУ пройшла всеукраїнська онлайн-конференція до Дня прав людини «Проблеми правової системи України»

10 грудня 2021 року в Міжнародний день прав людини кафедра історії та права Черкаського державного технологічного університету, за підтримки адміністрації ЧДТУ та Управління освіти і науки Черкаської ОДА, провела онлайн всеукраїнську конференцію «Проблеми правової системи України», присвячену Міжнародному дню прав людини.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор ЧДТУ Олег Григор, наголосивши на важливості збереження демократичних цінностей та дотримання прав та свобод кожної особистості.  

10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті тощо. Пізніше, у 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції,  зазначила на початку конференції завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник.

Під час заходу науковці розглянули низку актуальних питань, зокрема доцент кафедри міжнародного права та права ЄС Національного університету «Одеська юридична академія» Леонід Давиденко відкрив пленарне засідання доповіддю на тему «Обов’язкова вакцинація як проблема співвідношення між приватним та громадським інтересом. Позиція європейського суду з прав людини». Своєю чергою доцент кафедри історії та права ЧДТУ Сергій Юрко приділив увагу правовому регулювання криптовалюти в Україні, доцентка кафедри історії та права ЧДТУ Тетяна Постригань зауважила зміни в правовому регулюванні наукових парків, а старший викладач кафедри історії та права ЧДТУ Максим Тептюк присвятив промову гуманізації окремих норм кримінального законодавства щодо застосування покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

На конференцію до міжнародного дня прав людини студентка третього курсу спеціальності «Право» Діана Джумаєва обрала для історично-наукового аналізу правове становище жінок Стародавнього Сходу (на прикладі Кодексу Хаммурапі).

Цього дня під час Конференції доцентка кафедра історії та права Людмила Тептюк в онлайн-режимі підбила підсумки Обласного конкурсу учнівських робіт «Права людини в Україні», який вже втретє організовує кафедра.

Відтак, Диплом за перше місце отримала учениця 10-го класу КЗ «Телепинський ліцей Кам'янської міської ради Черкаської області» Даша Плаксій; Дипломом за друге місце відзначено студента 3-го курсу 37-ї групи ВСП «Чигиринський економіко-правовий фаховий коледж» Уманського НУС  Іллю Руденка; Диплом за третє почесне місце одержала десятикласниця Драбівського НВК «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені С.В. Васильченка-гімназія» Драбівської селищної ради Черкаської області Вікторія Баштан.

Окрім цього, Подяками Черкаського державного технологічного університету за плідну співпрацю та високий професіоналізм, за підготовку призера в обласному конкурсі учнівських робіт на тему «Права людини крізь призму сучасності» відзначені наукові керівники переможців: директор КЗ «Телепинський ліцей Кам'янської міської ради Черкаської області» Олександр Шамрай, учитель КЗ «Телепинський ліцей Кам'янської міської ради Черкаської області» Олександр Погорілий, викладач ВСП «Чигиринський економіко-правовий фаховий коледж» Уманського НУС Ігор Маслюк, учителька Драбівського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів імені С.В. Васильченка – гімназія» Драбівської селищної ради Черкаської області Тетяна Нога.