,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшла зустріч студентів та науковців кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління зі стейкхолдерами
П'ятниця, 05 листопада 2021 11:47

У ЧДТУ пройшла зустріч студентів та науковців кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління зі стейкхолдерами

У ЧДТУ пройшла зустріч студентів та науковців кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління зі стейкхолдерами

4 листопада 2021 року в Черкаському державному технологічному університеті, за ініціативи кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління, відбулося засідання круглого столу з нагоди зустрічі зі стейкхолдерами. За круглим столом зустрілися представники підприємств Черкащини: НВК «Фотоприлад» Віктор Розумієнко, ТОВ «МГК-Черкаси» Юрій Юрченко, група компаній «ARAMIS» Юрій Шевченко, ТОВ «Інекс системс» Мирослав Заверуха, ТОВ «Черкасихліб ЛТД» Олександр Кармазін, ЧВП ТОВ «Віджі продакшен» Валентин Подя, групи компаній «Верес», а також ректор ЧДТУ Олег Григор, декан факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування і дизайну Микола Підгорний.

Ректор ЧДТУ Олег Григор у своєму виступі зазначив, що Черкаський державний технологічний університет на сьогодні є одним із провідних державних закладів вищої освіти України, який готує висококваліфікованих фахівців для багатьох галузей народного господарства, науково-дослідних і виробничих організацій та установ держави. Наразі ЧДТУ налагодив офіційну співпрацю з підприємствами та товариствами: ЗАТ «Черкасиелеватормаш», ВАТ «Полтавамаш», ТОВ «Техпродсервіс», ПП «Алнат», «Консорціум «Кентавр», «Кооператив «Надія» з метою забезпечення конструкторського напряму підготовки. 

Зі свого боку декан факультету комп’ютеризованих технологій машинобудування і дизайну ЧДТУ Микола Підгорний поінформував про напрями підготовки студентів та їхні досягнення.

Упродовж презентації кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ її завідувач Василь Осипенко розповів про здобутки кафедри, підготовку студентів та залучення їх до наукової роботи. Особливо професор відзначив Володимира Чудова, який за свою наукову роботу посів перше місце на міжнародному конкурсі студентських наукових робіт «Black Sea Science 2021» та Віктора Орла, який  нагороджений Грамотою на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології». Василь Осипенко зауважив, що кадровий потенціал кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління та матеріально-технічна база забезпечують підготовку висококваліфікованих фахівців, що відповідають всім вимогам державних освітніх стандартів.

На зібранні також виступили представники підприємств, проінформувавши присутніх про свої установи та вимоги до молодих фахівців для успішної роботи в їхніх організаціях. Відтак, найважливішим критерієм відбору служить оцінка особистісних характеристик і потенціалу молодого фахівця. Крім цього, роботодавці зазначили низку важливих особистісних якостей і компетенцій для молодих фахівців, зокрема: відповідальність, ініціативність, активність, цілеспрямованість, працездатність, працьовитість, бажання розвиватися, освіченість, лояльність. Представник компаній «ARAMIS» Юрій Шевченко наголосив, що від молодих фахівців очікують трудової зрілості й готовності працювати, а для цього необхідно активно вивчати процеси ефективного впровадження інноваційних технологій, які допомагають формуванню у студентів багатьох необхідних практичних умінь та навичок.  

Роботодавці одностайно зазначили, що значною проблемою абсолютно для всіх випускників, незалежно від рівня їхньої теоретичної підготовки, є відірваність знань від практики, непідготовленість до роботи на реальному підприємстві. Тому для молодого спеціаліста дуже важливим є досвід роботи, який молода людина може придбати самостійно під час навчання та виробничих практик  за допомогою закладу вищої освіти – при умові розвитку зв’язків та ефективній співпраці роботодавців із навчальним закладом.

Під час обговорення учасники круглого столу ухвалили рішення організувати режим постійного співробітництва кафедри і роботодавців: розміщення оголошень про вакансії; організацію екскурсій на підприємства, проходження практики та робота на підприємстві в канікулярний період, що дає можливість більше ознайомитися з підприємством та напрямами роботи, оголошення конкурсів й стажувань. Також, науковці запропонували роботодавцям розробити перелік основних вимог до рівня підготовки молодих фахівців.