,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшли заходи до 77-ї річниці вигнання нацистів з України
Четвер, 28 жовтня 2021 12:21

У ЧДТУ пройшли заходи до 77-ї річниці вигнання нацистів з України

У ЧДТУ пройшли заходи до 77-ї річниці вигнання нацистів з України

День визволення України від нацистських загарбників  відзначається в нашій державі щорічно 28 жовтня, у день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. У ході Другої світової війни саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. 

Сьогодні кафедра історії та права Черкаського державного технологічного університету організувала та провела захід до 77-ї річниці вигнання нацистів з України із використанням засобів дистанційної комунікації, аби охопити широку авдиторію. 

Завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник та доцентка кафедри Оксана Яшан зауважили, що цього дня традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів. Історикині нагадали важливі дати Другої Світової війни, переломні події та страшну статистику людських втрат. 

У вигнанні окупантів брала участь вся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 мільйони солдат-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією (близько 100 тисяч вояків) і бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером.

Українці продовжували зазнавати втрат і після закінчення війни – масові репресії продовжувалися аж до смерті Сталіна. На Західній Україні під час придушення національного руху, за різними даними, було вбито 150 тисяч осіб, заарештовано 130 тисяч і депортовано понад 200 тисяч.

Унаслідок організованого масового голоду 1946–1947 років в Україні загинуло до мільйона людей. Кількість військових і цивільних жертв війни історики оцінюють у 8–10 мільйонів українців. Пошкоджено або знищено внаслідок боїв і каральних дій окупантів 700 міст, 28 тисяч сіл, 16 тисяч підприємств.

Більше інформації на сайті Українського інституту національної пам'яті.