,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В межах міжнародного проєкту у ЧДТУ обговорили фейки як явище в сучасній медіасфері
Середа, 27 жовтня 2021 08:29

В межах міжнародного проєкту у ЧДТУ обговорили фейки як явище в сучасній медіасфері

В межах міжнародного проєкту у ЧДТУ обговорили фейки як явище в сучасній медіасфері

25 жовтня 2021 року у Черкаському державному технологічному університеті згуртувалась молодь, аби обговорити тему блог-кафе амбасадора Програми з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час», аспіранта та викладача ЧДТУ Володимира Півненка  «Фейки, гроші, переляк: кому потрібні вигадки?». Це друге блог-кафе у межах мініпроєкту «Як створюють та поширюють фейки про війну?», який він реалізовує. 

В межах зустрічі учасники блог-кафе разом з модератором її шукали мотивацію авторів фейку, розмірковували, хто і як може заробити на цьому, відповідали на запитання, чому фейки додають тривожності. У ході практичного завдання, використовуючи розроблені раніше проєкти та ідеї фейків, учасники мали поширити інформацію у соціальних мережах. Однак з помітками у тексті: «ОБОВ'ЯЗКОВО ДОЧИТАЙТЕ ЦЮ ПУБЛІКАЦІЮ ДО САМОГО КІНЦЯ!» на початку допису та дисклеймер «ВСЯ ЗАЗНАЧЕНА ІНФОРМАЦІЯ В ЦЬОМУ МАТЕРІАЛІ Є ВИГАДАНОЮ ТА ПОШИРЕНА З МЕТОЮ ПРИВЕРНУТИ УВАГУ ГРОМАДСЬКОСТІ ДО ПРОБЛЕМИ ФЕЙКІВ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ. НЕ ПОШИРЮЙТЕ ЦЮ ПУБЛІКАЦІЮ!» у кінці. За словами Володимира Півненка, ці фейки не мають комусь зашкодити, однак продемонструють, хто і як сприймає інформацію в інтернеті. 

За результатами наших зустрічей, сподіваюсь, ми змогли популяризувати проблему фейків у інформаційному просторі, сформувати критичне мислення та вміння виявляти  фейки. Скоро опублікуємо матеріали за підсумками блог-кафе, які будуть корисні суспільству в цілому, – зазначає Володимир Юрійович.

 

Проєкт «Мир у цифровий час» на Черкащині впроваджує ЧДТУ та громадська організація «Центр соціальних комунікацій».  Він  виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.