,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки ЧДТУ відбулась Посвята першокурсників у студенти
Понеділок, 18 жовтня 2021 14:53

На кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки ЧДТУ відбулась Посвята першокурсників у студенти

На кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки ЧДТУ відбулась Посвята першокурсників у студенти

На початку нового навчального року на кафедрі робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки Черкаського державного технологічного відбулась традиційна Посвята у студенти першокурсників, які здобувають фах за спеціальностями 172 «Телекомунікації та радіотехніка» та 125 «Кібербезпека»

Свято, до якого, окрім студентської молоді, долучились і викладачі кафедри, відбулося на природі. Для учасників події був проведений майстер-клас зі спортивного радіоорієнтування («полювання на лисиць»). 

Суть спортивного радіоорієнтування полягає у пошуку за найкоротший час захованих радіопередавачів – «лисиць» (як правило, їх п’ять), які  працюють у визначеному радіоаматорському діапазоні частот (3,5-3,6 МГц, 144-146 МГц). Для цього використовується спеціальний переносний радіоприймач (пеленгатор), компас і карта для прокладання маршрутів по складній місцевості. Участь у змаганнях потребує фізичної, технічної та тактичної підготовки, знання особливостей  розповсюдження радіохвиль в просторі. Цікавою є можливість виявити прихований радіопередавальний пристрій, яка безпосередньо пов’язана із захистом інформації, а також є цікавою у контексті вивчення спеціалізованого курсу «Комплексні системи захисту інформації». 

Отриманні знання є невід’ємною частиною підготовки фахівців з проєктування базових платформ стільникового зв’язку, цифрового ефірного та супутникового телебачення, крім того –  дають можливість краще зрозуміти майбутні дисципліни, які студенти опановуватимуть на старших курсах. 

Закінчилась Посвята у першокурсники святковою кашею. Цікаве дозвілля, неформальне спілкування викладачів та студентів на лоні природи  зробили це подію незабутньою для кожного.