,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ вийшов друком новий підручник «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв»
Середа, 29 вересня 2021 12:16

На кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ вийшов друком новий підручник «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв»

На кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ вийшов друком новий підручник «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв»

На кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління Черкаського державного технологічного університету вийшов друком новий підручник «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв», присвячений методології проектування обладнання харчової промисловості. 

До колективу авторів увійшли доктор технічних наук, професор Олександр Некоз, доктор технічних наук, професор Василь Осипенко, доктор технічних наук, доцент Олександр Батраченко, кандидат технічних наук. доцент Надія Філімонова.

Робота конструкторів – творча. Вона базується на ґрунтовних знаннях широкого кола професійних питань, що дає змогу вирішувати такі технічні задачі, які, на перший погляд, не мають вирішення. Конструктори працюють над тим, чого раніше не було. І саме тому їхня праця не лише важлива для суспільства, а й є дуже цікавою та захопливою.

Під час написання цього підручника автори ставили за мету заохотити студентів до ефективного конструювання та дати практичний інструментарій у руки майбутньому інженеру-машинобудівнику, конструктору обладнання харчових виробництв.

Підручник, обсягом 640 сторінок, складається із семи розділів, у яких послідовно висвітлюються аспекти проєктування обладнання: види конструкторських документів, етапи розроблення проєкту, напрями та методи вдосконалення машин і апаратів харчових виробництв, методологія їх проєктування (включаючи ергономіку, дизайн, а також такі складові елементи, як вузли та деталі), питання надійності та довговічності обладнання. 

Особливу увагу приділено методикам розробки нових ідей при вдосконаленні харчового обладнання, що є важливим, оскільки саме при створенні нової техніки якнайповніше використовуються і систематизуються знання інженера, а також взагалі стає можливим технічний прогрес. 

У підручнику представлено і авторський доробок із вдосконалення обладнання харчової промисловості та підвищення його надійності. Книга доповнена значним обсягом прикладів креслень машин, які в різний час випускались вітчизняними підприємствами. 

Автори висловлюють подяку стейкхолдерам спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» Олені Літовченко і Владиславу Чередніченку (ТОВ «Техпродсервіс»), Василю Поліщуку (ВАТ «Черкасиелеватормаш»), Олексію Козію (ПП «Алнат») та Миколі Кулінічу (ВАТ «Полтавамаш») за сприяння у наданні прикладів креслень обладнання для підручника. 

До речі, на обкладинці книги зображено фото автомату для наповнення м’ясних консервів, який виготовляється черкаським підприємством ТОВ «Техпродсервіс».

Автори сподіваються, що «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв» стане у нагоді широкому професійному колу читачів.