,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Студенти ЧДТУ, майбутні музеєзнавці та експерти з культурно-історичних цінностей, опановували на практиці методику дослідження культурного шару поселення доби неоліту-енеоліту
Четвер, 22 липня 2021 16:39

Студенти ЧДТУ, майбутні музеєзнавці та експерти з культурно-історичних цінностей, опановували на практиці методику дослідження культурного шару поселення доби неоліту-енеоліту

Студенти ЧДТУ, майбутні музеєзнавці та експерти з культурно-історичних цінностей,  опановували на практиці  методику дослідження культурного шару поселення доби неоліту-енеоліту

З 1 по 15 липня 2021 р. студенти І курсу Черкаського державного технологічного університету факультету гуманітарних технологій спеціальності: 032 Історія та археологія; освітня програма: «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» проходили археологічну практику в складі експедиції «Молюхів Бугор-2021» під керівництвом відомого археолога України, кандидата історичних наук Тетяни Нераденко. Керівники практики від ЧДТУ:  кандидат історичних наук,  завідувач кафедри історії та права Ірина Стадник та кандидат історичних наук, старший викладач кафедри Микола Семененко.

В ході розкопок студенти досліджували відому археологічну пам’ятку України – поселення доби неоліту-енеоліту Молюхів Бугор, яке розташоване в заплаві річки Тясмин на північ від села Новоселиця, що на Чигиринщині.

Розкоп, в якому працювали студенти ЧДТУ – Ростислав Джуган, Вікторія Ковальчук, Світлана Гумен, Олег Мілін, Денис Марченко, Володимир Покровський, розташований на північно-західній околиці поселення. В минулих польових сезонах тут було виявлено кілька відкритих вогнищ і господарських ям поруч з ними. Перед студентами стояло завдання завершити дослідження одного з таких вогнищ, яке було виявлене і частково вивчене у 2019 році. 

Ускладнював розкопки в цій частині давнього поселення потужний шар глинисто-мулистих запливів, які перекривали культурний шар поселення, що сьогодні залягає на глибині 80-90 см від сучасної денної поверхні. Тож спочатку була важка і рутинна праця – викидання цього глиняного прошарку, в якому зустрічалися лише поодинокі знахідки ХІХ – початку ХХ ст., серед яких було знайдено три  мідні монети часів Олександра ІІ.

Студентам вдалося не лише на достатньому рівні дослідити культурний шар енеолітичного поселення та знайти закінчення великого вогнища, виявленого у 2019 році, а й відкрити нове вогнище біля південної стінки розкопу та почати його вивчення. Серед знахідок, виявлених майбутніми експертами культурно-історичних цінностей у  ході розкопок, варті уваги фрагменти енеолітичних горщиків, крем’яний інвентар, фрагменти виробів із кварциту і пісковику, великі шматки перепаленого крупнозернистого граніту, який використовувався давніми мешканцями поселення як камені для вогнища. Студенти-практиканти не лише опанували методику дослідження культурного шару поселення, а й набули навичок польової камеральної обробки знайдених матеріалів.

Окрім археологічних розкопок, вони взяли участь у відтворенні святкування Івана Купала за місцевими народними звичаями та традиціями в ніч з 6 на 7 липня.

Вже третій польовий сезон поспіль студенти-історики ЧДТУ, майбутні музеєзнавці та експерти з культурно-історичних цінностей, беруть участь у розкопках Молюхового Бугра в складі археологічної експедиції разом з Комунальним закладом «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради» в межах договору про співпрацю, що укладений між двома установами.