,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Делегація ЧДТУ вшанувала пам’ять жертв війни
Вівторок, 22 червня 2021 12:42

Делегація ЧДТУ вшанувала пам’ять жертв війни

Делегація ЧДТУ вшанувала пам’ять жертв війни

У день скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, що забрала життя кожного п’ятого українця, делегація Черкаського державного технологічного університету на чолі з ректором Олегом Григором поклала квіти до меморіалу «Пагорб Слави».

Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам’ять мільйонів земляків, чиї життя були покалічені чи зруйновані в Другій світовій війні. Саме цього дня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад та тісну військово-економічну співпрацю зі СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Так розпочалася німецько-радянська війна 1941–1945 років — складова, але основна частина Другої світової війни.

У кожну українську домівку та страшна війна увірвалася невимовним болем, у кожній долі залишила свій кривавий слід і показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів.

Бої німецько-радянської війни є одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття: близько третини всіх загиблих у Другій світовій війні припадає саме на цей кривавий період.

Україна не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат у Другій світовій. За підрахунками інституту історії України НАН, у лавах Червоної армії загинуло 3,5–4 млн українців, у партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України становлять 8–10 млн, демографічні — 10–13 млн осіб. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

22 червня — день наповнений трагічними спогадами й болем для кожного українця. Нині наш священний обов’язок — навіки зберегти пам’ять про тих, хто виборов перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму. Життєписи цих людей — уроки істинної мужності та патріотизму для сучасників.

Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини й доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, боронять кордони України, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Схиляємо голови перед мужністю й нескореністю українського народу, який знайшов у собі сили вистояти і вижити, який піднявся на бій і переміг у героїчній боротьбі.

Фото: Черкаська ОДА, ГУНП в Черкаській області