,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
П'ятниця, 14 травня 2021 10:58

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня 2021 року Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цьогоріч своєю постановою Верховна рада України запровадила таку пам’ятну дату, пов’язавши її з днем проголошення Держави Ізраїль (4 травня  1948 року). 

У роки Другої світової війни Україна, окупована нацистами, стала одним із місць масового знищення євреїв та репресій проти цього народу. Українці, почасти ризикуючи своїм життям, відчайдушно рятували від смерті та концтаборів євреїв своїх знайомих, сусідів чи просто незнайомих людей. За таку жертовність нацисти жорстоко карали українців. 

Держава Ізраїль вшановує неєвреїв, які у ті страшні роки з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв від Голокосту, почесним званням «Праведник народів світу». Станом на 1 січня 2020 року, в переліку удостоєних цього звання 2659 громадян України. Це четвертий кількісний показник серед усіх країн світу.  Серед Праведників народів світу  – й черкащанка Олександра Максимівна Шулежко.  Працюючи вихователькою, у часи окупації Черкас нацистами, вона врятувала від смерті та голоду 102 дитини, з них – 25 єврейських дітей. Олександра Максимівна зуміла створити притулок для черкаських дітей-безхатченків. Завдяки її хоробрості й винахідливості, життя маленьких євреїв були збережені – їх  записували як українців, греків, вірмен чи татар. Крізь роки вихованці Олександри Шулежко з особливою теплотою і вдячністю згадували свою другу маму. 

Для присвоєння звання «Праведник народів світу» є низка умов, то ж реальне число українців, які рятували євреїв від Голокосту, очевидно, є більшим, про деяких з них на цей час немає відомостей: тисячі рятівників нині залишаються невизнаними.