,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
Понеділок, 18 травня 2020 09:51

Щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

     Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар.

   Щорічно 18 травня в Україні згадують трагічні події 1944 року, коли корінний кримськотатарський народ радянська влада вислали за межі півострова до Центральної Азії. Всього були депортовані понад 180 тисяч людей. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

     Боротьба за повернення почалася ще у 1950-х роках і завершилася наприкінці 1989 року, коли заборону на повернення депортованих було скасовано. Кримські татари почали повертатися додому.

    2014 року кримські татари знову втратили дім. Багато людей покинули Крим, ті, хто залишився, постійно зазнають переслідуваннь з боку окупаційної влади. Багато кримських татар через політичні погляди опинилися за гратами.

    Український кримськотатарський режисер Ахтем Сеітаблаєв звертається до теми депортації кримських татар у своїх фільмах «Хайтарма»та «Чужа молитва», які варто переглянути у цей день.