,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Науковці ЧДТУ взяли участь у круглому столі з вирішення екологічної проблеми зливових витоків у р. Дніпро
Вівторок, 13 серпня 2019 09:26

Науковці ЧДТУ взяли участь у круглому столі з вирішення екологічної проблеми зливових витоків у р. Дніпро

Науковці ЧДТУ взяли участь у круглому столі  з вирішення екологічної проблеми зливових витоків у р. Дніпро

8 серпня у Черкаській міській раді відбувся круглий стіл «Вирішення екологічної проблеми зливових витоків у р. Дніпро».

Участь у круглому столі взяли заступник міського голови, в.о.міського голови Ігор Волошин, заступник міського голови – куратор департаменту ЖКК Людмила Бордуносдепутат Черкаської міської ради Роман Діскант, директор КП “ЧЕЛУАШ” Олексій Мельник, в.о. начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Поліщук, начальник управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков, начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева, начальник відділу екології Володимир Гусаченко, старший викладач кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації  Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, голова Наукової ради Черкаської ОО ВЕЛ Геннадій Столяренко, начальник управління департаменту ЖКХ Сергій Отрешко та представники громадськості.

Мета зібрання вирішення питання скиду неочищених зливових вод до Кременчуцького водосховища шляхом обладнання випусків локальними очисними спорудами та боротьба з незаконними врізками до системи водовідведення. 

За інформацією Державного агентства водних ресурсів України до переліку найбільших підприємств – забруднювачів, які здійснювали скиди забруднених стічних вод у водні об’єкти за 2018 рік входить КП «ЧЕЛУАШ» Черкаської міської ради, яке займає 47 місце в антирейтингу.

Проблема скиду ливневих вод у Кременчуське водосховище без очищення є актуальною й вимагає негайного вирішення.

- Для вирішення даної проблеми треба створити робочу групу до якої повинні бути включені представники влади, науковці, фахівці з водоочищення, проектанти, громадськість та контролюючі органи. Необхідно вирішити питання фінансування, задіяти будівельні фірми, що займаються питаннями пов’язаними з реалізацією проектних рішень з водоочищення. Розробити типовий проект для очищення ливневих стоків, – зазначив доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету Геннадій Столяренко.

Учасниками круглого столу було розглянуто наступні питання:

– можливість будівництва локальних очисних споруд на підприємствах;
– контроль якості, кількості і режиму скидання ливневих вод споживачами;
– облаштування випусків зливової каналізації очисними спорудами (механічної, біологічної, хімічної очистки);

– внесення змін до правил прийому ливневих вод;

– вплив на суб’єктів господарювання, які не заключили відповідні договори.

Під час наради було озвучено і внесено до протоколу багато цікавих пропозицій. Зокрема, перевірити всі автомийки у Черкасах на наявність врізок у зливову каналізацію, у разі виявлення – накладати штрафи та призупиняти їхню діяльність; залучити громадські організації до обстеження незаконних врізок; оприлюднювати назви фірм та прізвища порушників екологічного законодавства у ЗМІ тощо.

- Ми створимо спеціальну робочу групу з вирішення екологічної проблеми зливових витоків у м.Черкаси. Розподілимо обов’язки і почнемо системно працювати, - підсумував заступник міського голови Ігор Волошин.

Також під час засідання круглого столу учасники запропонували та обговорили залучення молоді, зокрема студентів Черкаського державного технологічного університету до вирішення даної екологічної проблеми у нашому місті.

Орієнтовно на 6 вересня заплановане наступне засідання з цього питання.