,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ школярі знайомляться з робототехнікою
П'ятниця, 15 березня 2019 09:48

У ЧДТУ школярі знайомляться з робототехнікою

У ЧДТУ школярі знайомляться з робототехнікою

 

     Робототехнічний напрямок підготовки все більше набирає обертів популярності, про що свідчать різноманітні заходи та змагання серед школярів, участь студентів у численних пілотних проектах, присвячених розробці систем управління та автоматизації для вирішення актуальних задач. 

      Як свідчать міжнародні дослідження, ринок робототехніки до 2025 року зросте удвічі у порівнянні з поточним роком і складатиме понад $87 млрд. Таким чином майбутні фахівці з робототехніки, які займаються проектуванням, конструюванням, програмуванням роботизованих систем не залишаться без роботи і будуть впроваджувати в життя цікаві та важливі проекти для людства.
       Все більше майбутніх абітурієнтів активно цікавляться новим напрямком підготовки, який нещодавно був відкритий на декількох кафедрах Черкаського державного технологічного університету. Так, 13 березня на факультет електронних технологій і робототехніки ЧДТУ завітали школярі з Чигиринської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Б. Хмельницького. Школярі відвідали кафедру радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем та кафедру приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій ЧДТУ, де познайомилися з сучасними досягненнями кафедр в галузі робототехніки, студентськими розробками, провели ряд цікавих експериментів.
        На кафедрі радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем ЧДТУ школярі побували у музеї радіотехніки ім. професора Ю.П.Кунченка. Також учням були продемонстровані сучасні рішення, які відносяться до технологій віддаленого контролю (remote control) і впровадження сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, відомих як Internet of Things (IoT) - Інтернет речей.
       Крім цього, майбутні абітурієнти познайомилися з основами взаємодії автономної системи контролю та моніторингу середовища з можливістю безпровідної передачі параметрів на веб-ресурси в реальному часі, технічними рішеннями щодо побудови різноманітних літальних апаратів на платформі Arduino, впровадженням супутникових систем GPS моніторингу, розгортанням і налагодженням IP-телефонії, комплексом для цифрового 3-D друку об’єктів різноманітної складності.
     Кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій презентувала школярам своїх мобільних роботів, робота-гуманоїда, роботизовану руку, робота-кресляра та інших. Ознайомила з новими можливостями, які з’явилися у студентів кафедри щодо практичного опанування промислових контролерів та частотних перетворювачів на базі придбаного відповідного обладнання відомих компаній Schneider Electric та INVT (Shenzhen INVT Electric Co., Ltd). Школярі також власноруч спробували керувати об’єктами за допомогою технологій розумного дому. 
    До того ж, учні змогли отримати відповіді на питання, наприклад щодо особливостей програмного керування роботами та щодо участі в Обласному фестивалі робототехніки «Робофест ЧДТУ – 2019», який проводитиме факультет електронних технологій і робототехніки ЧДТУ 10 квітня цього року.