,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ проведенням круглого столу «Забезпечення прав учасників АТО соціальними службами» розпочався Тиждень Права
Понеділок, 10 грудня 2018 16:03

У ЧДТУ проведенням круглого столу «Забезпечення прав учасників АТО соціальними службами» розпочався Тиждень Права

У ЧДТУ проведенням круглого столу «Забезпечення прав  учасників АТО  соціальними службами» розпочався Тиждень Права

Символічно, у Міжнародний день прав людини, в Черкаському державному технологічному університеті розпочався Тиждень Права.

Рівно 70 років тому, 10 грудня 1948 року, Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. Сьогодні право виступає мірою свободи і зміст його в тому, щоб узгодити свободу окремої людини зі свободою інших членів суспільства, дотримуючись принципу рівності. Право виступає засобом забезпечення свободи, але воно є й обмеженням неузгоджених з суспільними потребами уявлень людей про добро і справедливість. За висловом Джона Локка, «закон є вищий прояв людської мудрості, що використовує досвід людей на благо суспільства».

- Традиційно в День прав людини у Черкаському державному технологічному університеті стартує Тиждень права, ініціатором проведення якого є кафедра історії та права факультету гуманітарних технологій. Вже чимало років ми проводимо низку різноманітних заходів: відкриті лекції, круглі столи, семінари, студентські правові турніри, конференції, під час яких приділяємо особливу увагу правам людини.  Ця тема не втрачає актуальності, оскільки ігнорування прав людини, призводить до негативних суспільних наслідків, які ми можемо спостерігати в різних країнах світу, –  зазначив у вітальному слові проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор Валентин Лазуренко.   

Валентин Миколайович від імені ректора ЧДТУ Олега Григора привітав усіх присутніх з офіційним відкриттям Тижня права та нагадав про заходи, які відбуватимуться в університеті протягом тижня.

Перед початком круглого столу «Забезпечення прав  учасників АТО  соціальними службами», на який завітали заступник директора Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації Тетяна Касян та голова громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк, аудиторія переглянула стрічку «Що таке права людини?». 

 - Мета нашого  зібрання – започаткувати серію робочих зустрічей, яка буде тривати протягом грудня. Під час цих зустрічей ми будемо обговорювати права ветеранів, слідкувати, чи вони дотримуються, і, власне, визначимо план роботи за цим напрямком на наступний 2019 рік. Ми робимо акцент на молодь, оскільки хочемо бачити молодих людей у складі тих активістів, які будуть допомагати як громадським організаціям, так і органам влади вирішувати нагальні проблеми, - пояснив мету зібрання голова громадської організації «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк. 

У своєму виступі правозахисних торкнувся різниці між правами громадянина та правами людини, поінформував про категорії, групи прав людини, які стосуються різних аспектів її життя. Також, Тарас Щербатюк пояснив механізми захисту прав ветеранів учасників АТО/ООС та розкрив особливості співпраці між владою та громадою.

Зі свого боку, Тетяна Касян пояснила, чим займається Департамент соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації, зокрема навела приклади закладів, які  курує департамент, назвала види допомог, які надає пільговим категоріям департамент соціального захисту населення тощо.

- Ви зараз навчаєтеся на такій спеціальності, яка потребує вашої широкої душі по відношенню до людей: ви повинні бути добрими та усвідомлювати, що така робота потребуватиме від вас великої працездатності, звернулася Тетяна Касян до студентів спеціальності «соціальне забезпечення».

Представниця влади розповіла про соціальний захист ветеранів, зокрема про категорії ветеранів та про права й пільги нової категорії – «Ветерани учасники АТО/ ООС» .  

Дискусія гостей круглого столу зі студентами та викладачами заклала підґрунтя для подальшої співпраці активістів Черкаського державного технологічного університету, «Черкаського правозахисного центру» та місцевих органів влади, зокрема Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації.