,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Школи області презентували в ЧДТУ свої досягнення з робототехніки
П'ятниця, 26 жовтня 2018 12:52

Школи області презентували в ЧДТУ свої досягнення з робототехніки

Школи області презентували в ЧДТУ свої досягнення з робототехніки

З нагоди відзначення Дня факультету електронних технологій і робототехніки під час проведення Форуму «Робототехніка в нашому житті» школи області презентували в Черкаському державному технологічному університеті свої досягнення з робототехніки.

Свої розробки презентували представники Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка Черкаської міської ради Черкаської області (директор: Топчій Ірина Вікторівна), Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради (директор: Шарапа Людмила Володимирівна), Золотоніської гімназії ім. С. Д. Скляренка Золотоніської міської ради Черкаської області (директор: Денисюк Любов Іванівна).

Зокрема, черкаські гімназисти познайомили відвідувачів із демонстраційними роботами – слоном, змією та з новим роботом, що розмовляє й танцює. Також учні презентували можливості своїх роботів у грі Сумо та розповіли гостям Форуму про участь у конкурсах з робототехніки, свої перемоги та можливості для власного розвитку завдяки робототехніці.

Командою «BrainsOn» Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів були представлені для гостей форуму демонстраційні роботи на базі LEGO MINDSTORMS EV3 – механічна рука, снап, сортувальник кольорів, на базі WEDO 2.0 – бджола та хамелеон, на базі наборів «Наука і техніка» – вітровий генератор. Також презентували можливості роботів у грі СУМО та СЛАЛОМ, розповіли гостям форуму про участь у конкурсах з робототехніки, свої перемоги та можливості для власного розвитку завдяки робототехніці, і вкотре дивуючи дорослих широким колом інтересів сучасних підлітків.

Представники золотоніської команди з робототехніки «ZOLOWIZARDS» представили діючі моделі роботів та розповіли про завдання які ставить перед собою команда на наступний Lego-рік.

Гості форуму, викладачі та студенти з зацікавленістю розглядали презентації шкіл та цікавились особливостями представлених розробок та планами на майбутнє.

Представники шкіл відзначили важливість співпраці з вищим навчальним закладом, яка на перспективу може давати їхнім вихованцям можливість продовжити своє навчання у сфері робототехніки, а в майбутньому й реалізувати себе у відповідній професії.

Виступаючи на форумі, вчитель історії, тренер команди «Kiborgs.UA» Андрій Стецюк відзначив, що в сучасних умовах вчитель повинен максимально орієнтуватися в нових освітніх темах. Незалежно від фаху, важливо тримати руку на пульсі та розуміти, що відбувається. Напрямок робототехніки важливий тим, що діти бачать кінцевий продукт. Розробляючи всі ці проекти, школярі заново вивчають всі дисципліни. І що дуже важливо, цей напрямок дає їм можливість розвивати свої лінгвістичні навики, оскільки презентація проектів на змаганнях відбувається англійською мовою, опанувати вміння роботи в команді та розвинути комунікативні здібності.

Для усіх шкіл-учасників форуму STEM-освіта є пріоритетним напрямком, вони вже не перший рік займаються робототехнічним напрямком та мають вагомі досягнення.

Зокрема для Черкаської гімназії № 9 навчання в сфері робототехніки стало не просто інноваційним рішенням, а дало можливість учням спробувати себе в ролі інженерів-конструкторів та програмістів. На даний момент гімназія широко працює в таких напрямках з робототехніки як: FIRST LEGO League, FIRST LEGO League Jr. Це міжнародні програми-конкурси організовані для учнів початкової та середньої школи у сфері робототехніки на основі конструкторів LEGO. Місія цих програм полягає в тому, щоб показати учням й вчителям наскільки захоплюючим може бути наука та технології. Крім того, вихованці Черкаської гімназії № 9 створюють й власних роботів, які беруть участь у різноманітних робофестах, це такі напрямки як: СЛАЛОМ (один та декілька датчиків), СУМО (дистанційні та автономні). В закладах наявні сучасні лабораторії, інтерактивні дошки, 3Д-принтер, а також кабінет робототехніки.

Наразі в Черкаській гімназії № 9 створено команду з робототехніки «Kiborgs.UA» (тренери вчитель технології Микола Цимбал, та вчитель історії Андрій Стецюк), яка за три роки вже досягла значних результатів в напрямку робототехніки.

Так, на Черкаському відбірковому турнірі в січні 2017 р. – команда «Kiborgs.UA» здобула титул «Чемпіон FIRST LEGO League» посівши І місце. На Всеукраїнському чемпіонаті з робототехніки (м. Київ, 11-12 березня 2017 р.) команда стала «Чемпіоном FIRST LEGO League» (ІІІ місце);

На фестивалі ROBOTICA (м. Київ, 03-04.березня 2018р.) команда «Kiborgs.UA» отримала кубки в номінаціях «Найвищий бал у Грі роботів» та «Перша нагорода – шляхетний професіоналізм».

У 2018 році, на черговому Черкаському регіональному фестивалі з робототехніки команда посіла І місце у конкурсі «Гра роботів» та І місце у конкурсі «Командні цінності FIRST LEGO League». Крім того, в індивідуальних змаганням вихованці гімназії зайняли І та ІІ місця в Слаломі; І місце в Сумо Дистанційне.

За підсумками сезонів та результативністю роботи команди, її учасники й тренери отримали можливість побувати на Відкритих Європейських чемпіонатах (Данія, м. Орхус-2017) та (Угорщина, м. Дебрецен-2018), де команда презентувала не лише себе, а й місто, область, країну та виступила достойно.

Разом з тим, команда «Kiborgs.UA» на своєму рахунку має участь й перемоги в наступних заходах: RoboFest (м. Горішні Плавні-2017); Robotica-2017 (м.Київ) – І місце в «СУМО автономне», 1 місце в «СЛАЛОМ». Robotica-2018 (м.Київ) – ІІІ місце в «СЛАЛОМ»; WRO-2018 – Молодша й середня ліга увійшли до ТОП-20.

У Черкаській загальноосвітній санаторній школі-інтернат І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради гурток Lego-робототехніки почав діяти ще в жовтні 2017 року. На його базі було створено команду з робототехніки «BrainsON», яка вперше готувала та представляла свої розробки на різноманітних фестивалях та конкурсах.

Найуспішнішим серед них виявився фестиваль FIRST LEGO League. Тема минулого року була присвячена вивченню шляхів пошуку, здобування,  транспортування та використання води людиною та мала назву «Вода і людина». Починаючи з перших днів знайомства, незважаючи на різницю у поглядах і віці, команда працювала над спільною метою. У дітей було величезне бажання довести перш за все самим собі, що вони можуть подолати поставлені перед ними задачі.

З-поміж команд, які брали участь у чемпіонаті, команда «BrainsON» вирізнялася юним віком, адже на цьому рівні змагань свої досягнення демонструють команди з неабияким досвідом участі у подібних заходах. Для участі у Чемпіонаті командою, а це діти 7-9 класів, було проведене дослідження якості питної води в місті Черкаси та розроблено Андроїд-додаток, який вже допомагає черкасцям вживати найчистішу питну воду. Андроїд-додаток завантажений на PlayMarket і доступний для користувачів. Його можна відшукати за назвою «Знайди чисту воду». Діти розповіли про свої дослідження чотирьом телеканалам та отримали багато позитивних відгуків про свою роботу. За результатами Всеукраїнського чемпіонату «ROBOfirst – більше ніж роботи» команда «BrainsON» Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів отримала нагороду «Чемпіон FIRST LEGO League» та посіла ІІ місце серед 57 команд України.

За підсумками Всеукраїнського чемпіонату представники школи отримали унікальну можливість відвідати Європейський чемпіонат FIRST LEGO League Estonian Open International (Естонія, м. Таллін), де показали дуже хороші результати. Робот зібраний гуртківцями посів 30 місце серед 98 команд із 60 країн світу, а проект потрапив у ТОП-12.

Також учні школи брали участь у різноманітних змаганнях. На регіональному рівні і зайняли перше та третє місця в робо-сумо.

12-13 травня 2018 року пройшов ювілейний STEM-фестиваль Robotica 2018. Шкільні команди взяли участь у всіх категоріях олімпіади та показали хороші результати: ІV та VІ місце в робо-сумо, в регулярних категоріях 9 з 16 і 18 з 64 місця.

Також команда взяла участь у IV Міжнародному фестивалі «Ferrexpo Robot Fest 2018», м. Горішні Плавні‎, де змагалася за першість у Слаломі та Сумо.

Команда вже почала підготовку до Нового сезон FIRST LEGO League «Вперед на орбіту», який присвячений проблемам космосу та людини в космосі і вже готова до нових випробувань.

До Золотоніської гімназії ім. С. Д. Скляренка Золотоніської міської ради Черкаської області перші комплекти з лего-конструкторами для середньої та молодшої ланки надійшли у 2015-2016 навчальному році. Вчителі ще обговорювали нововведення, а учні уже планували, хто ж буде першими з ними працювати. Було створено команди «ZoloWizards» (тренер  Різник С.П.) та «Cyber Kids» (керівник Гаврюшенко А.М.).

Першою темою, запропонованою для дослідження, була проблема забруднення довкілля, а саме «Сміття – прихований скарб». Тож  гуртківці з лего-інженерії розробляли проекти, конструювали роботів. Перший досвід був важким. Багато чого не вдавалося, але злагоджена та кропітка робота дала свої плоди – обидві команди на регіональному етапі показали найвищі результати. А вже у Києві на фестивалі «Gunior FLL» команда «Cyber Kids» виборола І місце в Україні та звання «Маленькі Ейнштейни», а команда ZoloWizards отримала нагороду «Командний дух, що надихає». Це була перша перемога. І це було лише початком.

Отримавши нове завдання «Пліч-о-пліч з тваринами», розгорнулася справжня командна робота конструкторів, інженерів та проектувальників. Команда старшої ланки працювала над проектом «Собачка із пляшки» та досягла великих успіхів. Саме тоді на Черкаському відбірковому фестивалі FLL 28 січня 2017 року у м. Черкаси команда увійшла в 5 кращих команд Черкаської області і отримала перемогу в номінації «Основні цінності», а також відзнаку «Найкращий тренер» (Різник С.П.). А вже 11-12 березня в м. Києві на Фестивалі «ROBOfirst – більше ніж роботи» вони отримали перемогу в номінації «Найвищий бал у Грі роботів» та стали «Чемпіоном FLL». Після такого тріумфу наші лего-розробники взяли участь у Відкритому Європейському Чемпіонаті в Данії «FIRST LEGO League» та отримали величезний досвід роботи в команді, комунікації з однолітками.

Учні ж початкової ланки досліджували тваринний світ по-своєму. Команда «Crazy Bees» поринула у світ комах та перейнялася проблемою життя та збереження бджіл. Під час участі у фестивалі «Gunior FLL»,  вони вибороли ІІ місце в Україні та звання «Найґрунтовніше дослідження».

У Золотоніської гімназії з’явилися і нові поля з конструкторами для змагань по Слалому та Сумо. Для цього було створено ще одну команду «легівців». Вперше взявши участь у регіональному турнірі, в категорії Слалом команда отримала ІІ місце і ІІІ в категорії Сумо (автономно керовані).

Робота кипіла, і учні ні на хвилинку не припиняли дивувати своїми успіхами. Уже працювали над наступним завданням – проблемою використання води. Старші учні конструювали нові прилади для видобування води із конденсату, менші ж вирішували проблему із забрудненням та фільтрацією. А в цей час інженери та програмісти ні на хвилинку не втрачали пильності, адже сконструйовані ними роботи повинні були виконувати якомога більше місій.

На Черкаському регіональному чемпіонаті 2018 року з робототехніки FLL команда «ZoloWizards» виборола ІІ місце у категорії «Проект» і ІV загальнокомандне місце FLL, а команда «Cyber Kids» виборола перемогу та здобула звання «Найміцніша Лего-модель». Якими б не були перемоги чи поразки, а завжди хочеться досягати більшого. Тому наші команди великими силами готувалися до Всеукраїнського чемпіонату. Новий тренер старшої команди Скрипник І.Г. надихав дітей до нових креативних рішень, до чіткої злагодженої командної роботи.

І уже навесні 2018 року команди-представниці гімназії гідно виступили на Всеукраїнському чемпіонаті FLL «LEGO-Education». Цього разу молодші школярики учнів здобули перемогу в номінації «Найбільш креативне рішення», а старші учні отримали звання у номінації «Командна робота». Саме вони і представили нашу школу на Відкритому Європейському чемпіонаті FIRST LEGO League 2018 у м. Талліні, Естонія.

Займаючись лего-конструюванням та приймаючи участь у подібних турнірах, наші учні не лише програмують роботів, розробляють дизайн та працюють над виконанням різних місій, а й вчаться роботі в команді, виробляють основні цінності. А ще творчо себе представляють, діляться своїми талантами в піснях та танцях. Займатися Лего – це не лише складати конструктори, а й поєднувати усі складові STEM-технологій, бути комунікативними та творчими!