,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Кафедра бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту Завідувач кафедри бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту

Завідувач кафедри бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту

Яценко ВМ

 

 

Яценко

Володимир Микитович

 

проректор з науково-педагогічної роботи

та соціально-економічного розвитку,

доктор економічних наук, професор

 

Народився 12 травня 1949 р. у с. Драбівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

Після закінчення середньої школи вступив до Черкаського державного педагогічного інституту на фізико-математичний факультет, який закінчив у 1972 р. та отримав кваліфікацію учителя фізики і електротехніки.

У 1986 р. отримав другу вищу освіту у Київському технологічному інституті легкої промисловості і отримав кваліфікацію інженера-економіста. З 1974 р. – на комсомольській, радянській і партійній роботі.

Із 1991 р. до сьогодні Яценко Володимир Микитович незмінно працює в Черкаському інженерно-технологічному інституті (ЧІТІ) (з 2001 р. – Черкаський державний технологічний університет (ЧДТУ)).

Із листопада 1991 р. до жовтня 1992 р. В.М. Яценко працював начальником планово-фінансового відділу (ПФВ) ЧІТІ. Слід відзначити, що Володимир Микитович з нуля створив у навчальному закладі ПФВ, який став ядром економічної політики  керівництва інституту. Таким він залишається в ЧДТУ і донині.

Здатність поєднувати господарську та науково-педагогічну діяльність сповна розкрилась у В.М. Яценка на посаді проректора навчального закладу. Із жовтня 1992 р. по липень 1997 р. – проректор по фінансово-економічній роботі та соціальному розвитку ЧІТІ; з серпня 1997 р. по грудень 1998 р. – проректор з адміністративно-господарської роботи ЧІТІ; з січня 1999 р. по квітень 2004 р. – проректор з соціально-економічного розвитку ЧДТУ; з травня 2004 р. по теперішній час – проректор з науково-педагогічної роботи та соціально-економічного розвитку ЧДТУ.

У 1997 р. В.М. Яценко успішно захистив кандидатську дисертацію на тему "Підвищення ефективності виробництва в м’ясній промисловості України" в Українському державному університеті харчових технологій, отримав диплом кандидата економічних наук, став доцентом кафедри бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту ЧІТІ. У 2004 р. захистив докторську дисертацію на тему "Стратегія забезпечення ефективного розвитку аграрної і переробної сфер АПК України". У 2005 р. отримав звання професора.

Із 2000 р. Володимир Микитович за сумісництвом працює завідувачем кафедри бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту ЧДТУ.

Володимир Микитович завжди досягав ефективних результатів на всіх посадах та ділянках роботи. Завдяки його активній громадській позиції, організаторським здібностям, відповідальності і професіоналізму та безпосередній участі університет досяг масштабного соціально-економічного розвитку, перетворився на сучасний багатопрофільний освітній заклад з розвинутою матеріально-технічною базою. Завдяки особистому внеску В.М. Яценка у загальні зусилля університету значно поліпшилися соціально-економічні показники його діяльності.

Як проректор В.М. Яценко вміло організовує діяльність господарських служб і підрозділів відповідно до пріоритетів та перспектив розвитку в інтересах усіх учасників навчально-виховного процесу: студентів, професорсько-викладацького складу, обслуговуючого персоналу.

За його ініціативи і безпосередньої участі в університеті відкритий новий напрям підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів з економіки і підприємництва, створений факультет перепідготовки фахівців, які повністю задовольняють потреби регіону у висококваліфікованих спеціалістах.

За ініціативи В.М. Яценка в навчальному закладі започатковано видавничо-поліграфічну діяльність (нині – це редакційно-видавничий центр (РВЦ) ЧДТУ). І ця ініціатива дала результати. Як суб’єкт видавничої діяльності ЧДТУ на сьогодні є найбільшою в регіоні університетською видавничою організацією за обсягом випуску (назв) наукової і навчальної літератури. Поліграфічна база дає змогу випускати щороку  понад 20 000 примірників журналів, книг і брошур, повністю забезпечувати навчальний процес бланковою продукцією.

В.М. Яценко виступив з ініціативою створення наприкінці 2002 р в ЧДТУ архітектурно-конструкторського центру (АКЦ). Ініціативу схвально сприйняв і організаційно затвердив ректор ЧДТУ, професор, доктор технічних наук, заслужений працівник народної освіти України Ю.Г. Лега, і наприкінці 2002 р.  в навчальному закладі було створено АКЦ ЧДТУ.  На сьогодні цей центр має ліцензію на проектні роботи, забезпечує надання практичної допомоги у вирішенні актуальних завдань підняття на якісно вищий рівень матеріальної бази і обслуговуючої інфраструктури. Розроблено Генеральний план забудови і благоустрою території ЧДТУ, розвитку ЧДТУ, що включає будівництво нових, реконструкцію діючих об’єктів і облаштування прилеглої території. У стислі строки і на фаховому інженерно-технічному рівні АКЦ забезпечує розробку всієї робочої проектно-кошторисної документації для виконання запланованих обсягів робіт з будівництва, реконструкції і капітального ремонту об’єктів університету. При цьому досягається суттєве зменшення вартості проектних робіт з економією коштів на розробку проектно-кошторисної документації для потреб розвитку комплексу університету, будівництва і реконструкції. На високому художньо-естетичному рівні виконано роботи по облаштуванню інтер’єрів актової зали, бібліотеки та інших приміщень.

У 1994 р. за ініціативи В.М. Яценка при навчальному закладі створено автошколу, яка активно функціонує і нині. Оволодіння робітничою професією водія дає змогу випускникам ЧДТУ  здобути додаткову конкурентну перевагу на ринку праці.

В.М. Яценку притаманні нове економічне мислення, ініціатива та відповідальність, вміння згуртувати колектив, націлити на стратегічно важливу мету, поставити задачі та знайти оптимальні шляхи і засоби їх вирішення.

Професор В.М. Яценко має високу науково-теоретичну та методичну підготовку, досконало знає навчальний процес, володіє ефективними формами і методами його організації.

Володимир Микитович неодноразово обирався депутатом Черкаської міської ради (1994 – 1998 рр.; 2002 – 2006 рр.).

Із 2006 р. В.М. Яценко – член Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Володимир Микитович Яценко – автор (співавтор) понад 150 опублікованих наукових праць, у тому числі чотири монографії, сім навчальних посібників (з них шість з грифом Міністерства освіти і науки України.

Новаторський пошук, сприйняття всього нового, створення власної наукової школи дозволили Яценку Володимиру Микитовичу по праву ввійти до плеяди кращих учених України.

В.М. Яценко вміло зосереджує зусилля на реалізації державної політики у сфері освіти і науки України. Користується заслуженим авторитетом і повагою серед професорсько-викладацького складу, співробітників, аспірантів та студентів університету.

Має наступні нагороди: Почесна грамота виконкому Черкаської обласної ради народних депутатів (жовтень 1985 р.), Почесна грамота Міністерства освіти України № 45336 (наказ МОН від 11.05.1999 р. № 275-к), Почесна грамота Придніпровської районної ради м. Черкаси (травень 1999 р.), Почесна грамота Президії Черкаського обкому профспілки працівників освіти і науки України (постанова від 21.04.2004 р.), Грамота Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації (№ 1687; наказ № 14-к від 15.05.2006 р.), Почесна грамота Черкаської обласної державної адміністрації (№ 3837; травень 2008 р.); Подяка Прем’єр-міністра України (2009 р.), нагрудний знак Міністерства освіти і науки України "Відмінник освіти України" (травень 2009 р.).