,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Міжнародна діяльність Новини, оголошення, конференції ЧДТУ та Університет Східного Лондона втілюватимуть спільний проєкт задля відбудови країни
Четвер, 30 березня 2023 12:31

ЧДТУ та Університет Східного Лондона втілюватимуть спільний проєкт задля відбудови країни

ЧДТУ та Університет Східного Лондона втілюватимуть спільний проєкт задля відбудови країни

Черкаський державний технологічний університет спільно з Університетом Східного Лондона (University of East London), у межах реалізації партнерської угоди проєкту «Twinning», запускають інноваційний пілотний проєкт з оцінювання пошкоджень українських будівель і споруд за допомогою дронів.

Проєкт передбачає навчання керуванню безпілотників і створення 3D цифрових моделей зйомок.

Отримані дані використовуватимуть українські та закордонні геодезисти для прийняття спільного рішення (краудсорсинг) щодо ефективних, стійких і екологічно чистих підходів до відновлення інфраструктури України.

Черкаський державний технологічний університет та Університет Східного Лондона виграли грант у розмірі 43 000 фунтів стерлінгів у межах міжнародної програми «Ініціатива Єднання» («Twin for Hope») у партнерстві із об’єднанням університетів Великобританії «Universities UK», яка спрямована на сприяння співпраці між Великобританією та Україною. Програма підтримується Research England і UK Research and Innovation, і 29 березня 2023 року відзначила свою першу річницю.

Партнери зауважують, що місто Черкаси залишилося відносно неушкодженим у російсько-українській війні, тому воно придатне для тесту. Наступним етапом проєкту буде розширення робіт по всій Україні для зясування масштабів реконструкції в найбільш постраждалих регіонах.

– Ми раді отримати цей грант для нашої пілотної програми з оцінки пошкоджень в Україні за допомогою дронів. Цей проєкт являє собою унікальну можливість використати та перенаправити колективну силу навичок та обладнання на відновлення безпечної, декарбонізованої та природної України. Ми пишаємося тим, що працюємо в партнерстві з Черкаським державним технологічним університетом над втіленням проєкту. Дослідницька програма Університету Східного Лондона традиційно прагне до глобального впливу з ключовим акцентом на сталому розвитку. Цей проєкт є ідеальною відповіддю на подвійні вимоги, – зазначив головний дослідник і співдиректор Науково-дослідного інституту сталого розвитку Університету Східного Лондона Алан Чандлер.

Своєю чергою в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор подякував Великій Британії за підтримку України у важкі часи.

– Цей проєкт є чудовим прикладом того, як міжнародне партнерство може об’єднати взаємодоповнюючий досвід для вирішення викликів, з якими стикається сьогодні світ. Ми дякуємо нашому партнеру, Університету Східного Лондона, за роботу, яку вони роблять, щоб сприяти розвитку потенціалу британсько-українських відносин і побудови міжінституційних зв'язків для мирного майбутнього. Ми з нетерпінням чекаємо початку спільної роботи над створенням Ukraine Data Co-operative, який об’єднає ініціативи в усіх постраждалих містах, щоб сприяти суттєвій, колективній відповіді на безпрецедентний масштаб і невідкладність реконструкції, – наголосив професор, в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

План реалізації проєкту

Березень – серпень 2023: будуть визначені громади, громадські групи та залучені особи для спостереження за прогресом проєкту через соціальні мережі.

Квітень: буде набрано та навчено користуватися безпілотними літальними апаратами студентську групу, яка виконуватиме роль «цивільних пілотів». Буде визначено цільову територію дослідження в Черкасах.

Травень: буде досліджено стан будівель на полігоні за допомогою дрона.

Червень: зібрані дані буде оброблено та використано для створення детальної 3D-моделі конструкції.

Липень: буде підготовлено звіт про дані будівлі та дизайн інформаційної платформи управління, після чого відбудеться пробний енергоаудит з використанням зібраних тепловізійних зображень та інтеграції зі структурними даними.

Серпень: буде представлено звіт про ефективність громадських науковців у зйомках за допомогою дронів разом із рекомендаціями щодо наступних кроків.

 

Англомовний варіант на сторінці Університету Східного Лондона