,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Студенти ЧДТУ зустрілися з відомим археологом Черкащини
Вівторок, 27 лютого 2018 10:32

Студенти ЧДТУ зустрілися з відомим археологом Черкащини

У Черкаському державному технологічному університеті добіг до кінця Тиждень історії, краєзнавства та музеєзнавства, який тривав з 19 до 22 лютого. Надзвичайно насичений захопливими подіями, зустрічами з непересічними людьми та цікавою пізнавальною інформацією період. 

Повідомляє інформаційний сайт ПРО ГОЛОВНЕ, посилаючись на прес-службу ЧДТУ

Тож, і сьогодні на завершення неймовірного тижня, у ЧДТУ відбулася зустріч з відомим археологом Черкащини Тетяною Нераденко на тему: «Археологічне минуле Черкащини».

Тетяна Миколаївна добре знана в наукових колах, адже вона кандидат історичних наук, методист Черкаського територіального відділення Малої академії наук України, лауреат обласної педагогічної премії імені О.А. Захаренка та обласної краєзнавчої премії ім. М. Максимовича.

– Моє головне завдання полягає в тому, щоб показати вам настільки археологічне минуле Черкащини багате пам’ятками, щоб ви, як майбутні спеціалісти, знали, що можете зустріти на території нашого краю знахідки починаючи від палеоліту і закінчуючи нашим часом, – наголосила Тетяна Миколаївна.

Тетяна Нераденко відкрила глибини історії та культури рідного краю, кожний куточок якого є надзвичайно самобутнім. Під час зустрічі з відомим археологом усі присутні мали унікальну нагоду поринути у світ палеоліту біля Межирицької стоянки на Канівщині, Трипільської культури на Тальнівщині, побачити археологічні знахідки скіфського періоду, сарматської культури, давньослов’янських часів та часів Київської Русі.

–  Для кожної культури характерний свій особливий комплекс матеріальних знахідок,–зазначила Тетяна Нераденко. –  Зокрема, на території Черкащини за внутрішньо комплексним підрахунком налічується близько 9 тисяч археологічних об’єктів.

Відтак, археологічна спадщина Черкаського краю численна і різноманітна. Вона охоплює охоплює всі історичні періоди: від появи першої людини у добу палеоліту до козацької доби, і дозволяє відтворити давню історію і культуру Черкащини.

Проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, професор  Валентин Лазуренко виконав почесну місію та, за дорученням ректора ЧДТУ Олега Григора, вручив Тетяні Миколаївні Подяку Черкаського державного технологічного університету за вагомий внесок у вивчення та популяризацію археологічної та культурно-історичної спадщини Черкащини, потужну просвітницьку роботу та співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом, а також пам’ятні подарунки.

У свою чергу, декан факультету харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ, професор Лариса Чепурда вручила Подяку Черкаського державного технологічного університету колективу кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ за вагомий внесок у вивчення і популяризацію історико-культурної спадщини, потужну краєзнавчу просвітницьку роботу та проведення на високому рівні Тижня історії, краєзнавства та музеєзнавства в Черкаському державному технологічному університеті.

– Я хочу подякувати колективу кафедри історії України та суспільних дисциплін, яка готувалася та провела цей Тиждень, а також всім, хто долучився до наших заходів. Історія об’єднує людей різних профілів і напрямків, – наголосила завідувач кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ, доцент Ірина Стадник.

На згадку про теплу зустріч Тетяна Нераденко подарувала Черкаському державному технологічному університету кілька екземплярів своєї нової монографії «Молюхів Бугор» та перейшла до неформального спілкування зі студентами нової спеціальності «Історія та археологія» за спеціалізацією «Музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» та обговорення перспектив проходження археологічної практики.