,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «З Шевченка починається весна»: літературно-музичну композицію показали в університеті
П'ятниця, 08 березня 2024 09:20

«З Шевченка починається весна»: літературно-музичну композицію показали в університеті

З нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Черкаському державному технологічному університеті показали літературно-музичну композицію «Ми – нащадки Шевченка». Про це повідомляє «Прочерк».

До проведення заходу долучилися члени Національної спілки письменників України, Національної спілки краєзнавців України та студентська молодь.

Із вітальним словом до присутніх звернувся проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко:

– Дорогі жителі Шевченкового краю! Сьогодні, якби Тарас Григорович був з нами, він був би на блокпосту. І на блокпосту поетичному, і тому, де сьогодні захисники країни. «Свою Україну любіть, любіть її во врем'я люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть», – це настанова українцям – не здаватися в боротьбі з російським агресорам. Наша земля дала світу людину, з духовними основами якої живемо ми сьогодні, і буде жити ще не одне покоління.

Валентин Лазуренко зазначив, що, нещодавно, в усіх школах області з'явилося видання «Моя Черкащина», на обкладинці посібника символічно зображений пам'ятник Тарасу Шевченку.

Черкаська поетка, членкиня Національної спілки письменників України Катерина Вербівська прочитала власні твори, написані на початку повномасштабного вторгнення. Збірка поезій «Озолоти» вийшла друком у 2022 році.

– Існує така думка «Весна починається з Шевченка, з Шевченка починається весна». А я вважаю, що з Шевченка не тільки починається весна, а з Шевченка починається й наша з вами перемога. Починається ота України, яку стільки століть топтали наші північні сусіди. Витоптували, виморювали... Голодомором, війнами, – наголосила Катерина Вербівська.

Поет, член Національної спілки письменників України Валерій Власюк згадав, як у 2022 році 24 лютого повинна була відбутися презентація його поетичної збірки в бібліотеці імені Василя Симоненка. Відбулася 25 лютого, в підвалі одного з комунальних підприємств, під перші сирени. Збірка має розділ «Музика Чернечої гори», присвячений Кобзарю.

– Не даремно ми сьогодні говоримо про Тараса Шевченка, адже його пророче слово стоїть у перших шеренгах під час боротьби. Так було завжди: 100 років тому, в часи Української революції, в часи навали фашизму на наші землі, і 10 років тому, коли розпочався Майдан. Так продовжується досі. Наші захисники з томиком Шевченка йдуть в бій і знаходяться в окопах, – сказав Валерій Власюк.

На заході згадали тих, хто загинув під час російсько-української війни у 2014-2024 роках.

Слухали історію Артема Чередника (Чеха) – українського письменника з Черкас, солдата Збройних Сил України з травня 2015 по липень 2016. Артем, після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, повернувся до лав ЗСУ.

Студентський гурт ЧДТУ «D&T Project» та вокальний колектив ЧДТУ «Сенс» виконали українські патріотичні пісні, серед них – вірші Тараса Шевченка, покладені на музику.