,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Інклюзивне навчання: в ЧДТУ – рівний доступ до якісної освіти
Середа, 12 липня 2023 09:44

Інклюзивне навчання: в ЧДТУ – рівний доступ до якісної освіти

Сьогодні підтримка навчання студентів з особливими освітніми потребами існує в усіх розвинених країнах світу, в українських закладах вищої освіти інклюзивна освіта гарантується державою. Про це інформує «Прочерк», посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

Черкаський державний технологічний університет створив належні умови, аби всі студенти відчували рівноправність. ЧДТУ забезпечує рівний доступ до якісної освіти студентам з інвалідністю, маломобільних студентів, з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання на основі застосування особистісно-орієнтованих методів, зокрема новітніх освітніх технологій, адаптивних технічних засобів. В університеті створене безбар'єрне середовище: адаптовані приміщення, облаштовані пандуси, ліфти тощо, а освітня програма враховує здібності різних студентів, пропонуючи можливості для всебічного професійного, інтелектуального, соціального та творчого розвитку з підтримкою адміністрації та викладачів.

– Ми усвідомлюємо, що основою набуття вищої освіти є державні освітні стандарти, обов'язкові для всіх здобувачів, незалежно від стану їх здоров'я. У ЧДТУ студентів з інвалідністю сприймають, як рівних, але надають необхідну підтримку відповідно до їхніх освітніх потреб. Ми піклуємося про створення комфортних умов, аби абсолютно всі наші студенти отримали фахові знання, здобули необхідні навички для подальшого професійного зростання, кар'єрного росту та, відповідно, успішного майбутнього, – зазначає ректор ЧДТУ Олег Григор.

Цьогоріч дипломи бакалаврів ЧДТУ отримали студентки факультету гуманітарних технологій – Катерина Драка та Софія Стецьків. Катерина Драка завершила навчання з Дипломом з відзнакою за спеціальністю «Філологія», освітня програма Прикладна лінгвістика, а Софія Стецьків здобула фах за спеціальністю «Соціальне забезпечення».

Обидві дівчини не випадково вступили на навчання до Черкаського державного технологічного університету. Софія завжди хотіла допомагати дітям і дорослим з особливими освітніми потребами, оскільки, за словами дівчини, вона змалечку стикалася з труднощами у спілкуванні зі своїми однолітками через хворобу. Завдяки своїм вчителям Софія переборола цей бар’єр, а для досягнення мети скористалася порадою директорки Чигиринського КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр» Олени  Гейван-Лобової. Надалі Софія Стецьків планує працювати за фахом у цьому центрі і, за можливості, дистанційно допомагати людям, які потрапили у складні життєві ситуації.

Катерина Драка відповідально підійшла до вибору закладу вищої освіти – упродовж кількох років до вступу відвідувала ярмарки професій, цікавилася спеціальностями, так і дізналася про Прикладну лінгвістику.

– Я не планувала займатися виключно перекладом, тож цікаво було дізнатися, в яких сферах можливо застосувати знання іноземних мов. Звісно, ключовим у виборі для мене була можливість комфортного перебування в університеті. Перший корпус ЧДТУ оснащений пандусом і ліфтами, відтак, ніяких труднощів з відвідуванням пар не виникало, – говорить про обрання закладу вищої освіти випускниця ЧДТУ Катерина Драка.

І Софія, і Катерина зауважують комфортну атмосферу навчання в Черкаському державному технологічному університеті, можливість соціалізуватися, підтримку адміністрації університету, викладачів та студентів.

– Завдяки підтримці адміністрації університету і студентів я відчувала комфорт, а також доброзичливе ставлення до себе. Викладачі надихали мене на участь у конкурсах та інших ініціативах інклюзивного напряму. Коли завідувачка кафедри соціального забезпечення Інна Журба запропонувала взяти участь в обласному конкурсі краси та таланту серед дівчат на інвалідних візках, я з радістю погодилася і посіла достойне місце. На Міжнародній виставці-конкурсі «The 7 SENSE», де я представляла роботи, які покращують розвиток  дітей з особливими освітніми потребами, ректор ЧДТУ Олег Григор з гордістю вручив мені Подяку, а проректор з гуманітарно-виховних питань Валентин Лазуренко завжди цікавився моїми досягненнями та спонукав до нових звершень. Тож хочу щиро подякувати ректору Олегу Олександровичу і всьому колективу ЧДТУ за всебічну підтримку і турботу, – ділиться враженнями від навчання Софія Стецьків.

За словами Катерини Драки, університет надає можливість отримати індивідуальний план навчання, викладачі завжди перебували на зв’язку,  а одногрупники неодноразово допомагали в різних ситуаціях.

– Під час навчання я постійно брала участь в наукових конференціях, організованих ЧДТУ, на яких розглядала тему лінгводидактики. Завдяки цьому зрозуміла, чим дійсно хочу займатися. Наразі працюю репетитором для дітей, розробляю власні інтерактивні матеріали, що допомагають не лише плідно викладати іноземні мови, а й здатні зацікавити учнів. Планую і далі розвиватися у цьому напрямі. У майбутньому хотіла б також спробувати себе у науковій діяльності, – розкриває плани на майбутнє Катерина Драка.

Черкаський державний технологічний університет продовжує вдосконалювати умови для інклюзивного навчання, адже якісна освіта – запорука успішного майбутнього.