,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Команда ЧДТУ увійшла до десятки кращих у кіберзмаганнях Sikorsky CTF
Вівторок, 11 липня 2023 15:04

Команда ЧДТУ увійшла до десятки кращих у кіберзмаганнях Sikorsky CTF

Упродовж перших двох «кіберспекотних» днів липня, проводилися онлайн-змагання Sikorsky CTF для студентів та старшокласників у форматі Capture the Flag, де команда Черкаського державного технологічного університету посіла 8-е місце серед 262 команд. Про це інформує «Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації», посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

Черкаський державний технологічний університет вже не перший рік виступає активним учасником проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» (Агентство США з міжнародного розвитку – англ. United States Agency for International Development, USAID), спрямованого на підвищення безпеки держави на життєво важливому кіберфронті, що є особливо актуальним під час військової агресії росії проти України. Відповідно до цього проєкту, спільно з Національним технічним університетом «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Amazon Web Services (AWS) було проведено онлайн-змагання Sikorsky CTF, які ставили за мету надання студентам та старшокласникам можливості отримати практичний досвід щодо пошуку та ідентифікації вразливостей, що є ключовою навичкою у галузі кібербезпеки. За допомогою симульованих кібератак учасники опрацьовували кібербезпекові ситуації, які можуть виникнути в реальному житті.

Участь у змаганнях Sikorsky CTF є важливим заходом для майбутніх випускників спеціальності 125 – Кібербезпека та захист інформації, адже дає можливість віднайти сильні сторони та сфокусуватись на своїх уподобаннях у сфері кібербезпеки, знайти свій вектор розвитку, отримати практичну підготовку і піднятися ще на один щабель до успішної кар'єри в галузі кібербезпеки.

Під час змагання учасники мали розв'язати 53 різноманітні завдання, які вимагають технічних знань та критичного мислення в таких категоріях, як «Безпека веб-застосунків (Web security)», «Обернене проектування і аналіз шкідливого програмного забезпечення (Reverse Engineering and Malware Analysis)», «Аналіз вразливостей (Binary Vulnerability Analysis)», «Безпека мобільних застосунків (Mobile Security)», «Прикладна криптографія (Applied Cryptography)», «Цифрова криміналістика (Digital Forensics)» та ін.

Студенти кафедри робототехнічних і телекомунікаційних систем та кібербезпеки факультету електронних технологій, автотранспорту та машинобудування ЧДТУ успішно впоралися із завданням. Завдяки капітану команди Олександру Зражевському та Богдану Яковлєву Черкаський державний технологічний університет увійшов у десятку кращих за результатами змагань Sikorsky CTF, де тільки 156 команд із 262 змогли успішно виконати завдання. Зокрема, команда ЧДТУ в категоріях «Reverse Engineering», «Malware Analysis», «Mobile Security» розкрила на практиці вміння аналізувати програмне забезпечення, продемонструвала знання архітектури x86, ARM, операційних систем Windows, Linux, та Android. Завдання категорії «Malware Analysis» були спрямовані на статичний аналіз справжнього шкідливого програмного забезпечення, яке ускладнюється обфускацією коду та використанням anti-debug методів. Завдання з категорій «Digital Forensics» та «Стеганографія» полягали у аналізі мережевого трафіку та виявленні прихованих даних.

Участь у CTF – це можливість продемонструвати свої навички, опанувати нові техніки та знайти нових друзів і колег у галузі кібербезпеки.

Вітаємо команду ЧДТУ, бажаємо подальших успіхів і перемог!