,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Регіональний етап змагань WorldSkills Ukraine пройшов у ЧДТУ
Понеділок, 07 лютого 2022 11:40

Регіональний етап змагань WorldSkills Ukraine пройшов у ЧДТУ

Змагання WorldSkills Ukraine у категорії «Мобільна робототехніка» вперше відбулося в Черкаському державному технологічному університеті нещодавно. Про це повідомляє Нова Доба, посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

Захід відбувся на базі інжинірингової лабораторії Noosphere Engineering School.

WorldSkills International – це своєрідні олімпійські ігри для учнів закладів професійної освіти та молодих кваліфікованих робітників. Вони проводяться кожні два роки у міжнародному форматі в різних куточках світу. Рух WorldSkills International ставить перед собою такі завдання: підвищення статусу та стандартів підготовки кваліфікованих робітників; популяризацію робітничих професій через проведення змагань. У 2021 році відбірковий етап WorldSkills Ukraine охопив всі регіони країни. Для участі пропонувалось 18 компетенцій, з яких 6 – для учнів шкіл.

Категорія «Мобільна робототехніка» є однією з наймолодших у конкурсі, але щороку залучає все більше і більше учасників.

Мета WorldSkills з мобільної робототехніки полягає в створенні функціонального прототипу робота, який дає можливість конкурсантам-технікам продемонструвати знання, навички та таланти за час проведення чемпіонату. Зокрема, проєктування, виготовлення, збірку, налагодження та введенні в експлуатацію мобільного робота. Також це передбачало забезпечення ефективного автономного керування для руху робота використовуючи програмне забезпечення, розуміння технології налаштування бездротового зв’язку і зв’язку робота і контролера, використовуючи дані технології, встановлення та налаштування різноманітних датчиків, використання програмного забезпечення для зчитування та обробки даних отриманих з датчиків та ін.

Під час змагань учасники повинні були спроєктувати та виготовити прототип мобільного робота, який здатний виконувати обидві частини технічного завдання. При підготовці до чемпіонату конкурсанти повинні вести «Журнал техніка» з мобільної робототехніки. Крім цього, учасники мали бути готові представити обґрунтування прийнятих проєктних рішень.

Цього року до конкурсу долучилися лише дві команди, які мали необхідний набір для конструювання такого робота – команда «ComВit» (Черкаська спеціалізована школа №28) та команда «CORE» (Черкаський фізико-математичний ліцей (ФІМЛІ). У перший день учасники конструювали робота, другий день був присвячений тестовим та контрольним заїздам, співбесіді з журі.

До складу експертів та журі увійшли викладачі ЧДТУ – Максим Бондаренко, Юлія Бондаренко, Сергій Філімонов, Артем Лавданський, В’ячеслав Туз, Володимир Андрієнко, Сергій Рудницький, Марина Лещенко. Вони є визнаними фахівцями в компетенції «Мобільна робототехніка», які забезпечили об’єктивне та неупереджене оцінювання команд. Перемогу отримала команда «ComВit» (Черкаська спеціалізована школа №28), яка невдовзі представить Черкаську область на всеукраїнських змаганнях.

Конкурсанти отримали цінні подарунки від компанії «2d3d» та Noosphere Engineering School.


© novadoba.com.ua