,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Енергетики дбають про розвиток освіти європейського рівня
Середа, 21 квітня 2021 12:34

Енергетики дбають про розвиток освіти європейського рівня

Задля забезпечення європейської освіти, а також якісної підготовки фахівців для енергетичних підприємств, голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук та ректор Черкаського державного технологічного університету підписали договір про співпрацю. Відтепер студенти Черкаського державного технологічного університету кафедри електротехнічних систем зможуть не тільки проходити практику на базі ПАТ «Черкасиобленерго», а й відвідувати лекції та практичні заняття у навчальному центрі Товариства. Про це повідомляє видання Дзвін.

Такі заходи допоможуть студентам якнайкраще оволодіти професією, а енергетичному підприємству – виховати та навчити свого майбутнього працівника. Днями у навчальному центрі ПАТ «Черкасиобленерго» представники обох сторін провели робочу нараду, аби обговорити співпрацю в цьому напрямку.

– Партнерство університету та нашого підприємства дасть нам можливість «придивитись» до студентів, як до потенційних працівників. З боку ПАТ «Черкасиобленерго» це може бути не лише практика на робочих місцях, а й лекції висококваліфікованих працівників Товариства. Крім того, лекції та практичні заняття відбуватимуться в навчальному центрі ПАТ «Черкасиобленерго» у лабораторії моделювання та аналізу виробничих ситуацій в електроенергетиці, навчальних класах, що створені по аналогії з робочими місцями електромонтерів з експлуатації розподільчих мереж. Це дозволить урізноманітнити навчальний процес і додасть практичного характеру теоретичним матеріалам, – розповіла директор з управління персоналом ПАТ «Черкасиобленерго» Надія Братаніч.

Представники університету зауважують, що в умовах сучасної європейської освіти дуже важливо, аби студенти отримували не лише теорію, а й практичні навички безпосередньо від фахівців підприємства.

– Тісна співпраця з ПАТ «Черкасиобленерго» забезпечить реалізацію ефективного європейського освітнього процесу, в який ми нині інтегруємось і який ми вважаємо найбільш ефективним. Ефективність полягає в тому, що ми можемо бачити конкретні практичні вимоги, які необхідні на підприємстві і, відповідно, готувати наших студентів магістрів і бакалаврів, – зауважив завідувач кафедри електротехнічних систем, доктор технічних наук,професор ЧДТУ Олександр Ситник.

Доцент кафедри електротехнічних систем Валентин Ткаченко додає, що така співпраця може включати і організацію спільних наукових і науково-технічних конференцій, симпозіумів, семінарів.

– Викладачі та спеціалісти ПАТ «Черкасиобленерго» можуть брати взаємну участь у формуванні тем курсових, дипломних та кваліфікаційних робіт, можемо залучати провідних фахівців ПАТ «Черкасиобленерго» до участі у роботі екзаменаційних комісій, рецензування випускних та кваліфікаційних робіт, – розповів Валентин Ткаченко.

Також згідно договору Товариство співпрацюватиме з університетом в напрямку навчальної, навчально-методичної, науково-дослідної роботи, зможе обмінюватись досвідом з метою поліпшення якості підготовки фахівців, закріплення теоретичних знань та їх практичного застосування на виробництві.

Загалом, як переконані викладачі університету та енергетики, необхідно орієнтуватись на нову модель освітнього процесу, яка включає трьох учасників: державу, навчальний заклад та підприємство. Саме за таким принципом будується якісна європейська освіта.

– Співпрацюючи в такому напрямку кожен із учасників освітнього процесу матиме позитивний результат: Товариство отримає не тільки освічений персонал, а й спеціалістів, які поєднують в собі науковця і практика; Університет – нові можливості для поліпшення навчального процесу; студенти – можливість подальшого працевлаштування на підприємстві при наявності вакантних робочих місць, – підсумувала директор з управління персоналом ПАТ «Черкасиобленерго» Надія Братаніч.