,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Дистанційна освіта в умовах карантину: думки викладачів
Понеділок, 02 листопада 2020 12:38

Дистанційна освіта в умовах карантину: думки викладачів

Дистанційне навчання — одне з не простих випробувань не лише для студентів, а й викладачів. Думки фахівців, щодо результативності нововведень різняться: одні вважають, що дистанційне навчання розширює можливості здобуття освіти, інші переконані, що така альтернатива ніколи не замінить очного формату.
З середини жовтня більшість місцевих закладів вищої освіти перебувають на дистанційному навчанні. Незважаючи на орієнтовні дати закінчення карантину для ЗВО, існують думки, щодо продовження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на території Черкаських навчальних закладів.
Оскільки ніхто не володіє інформацією стосовно завершення карантину, то завершення роботи у дистанційному форматі поки не буде. Студентам і викладачам необхідно навчитися вдало використовувати онлайн технології для підтримання навчального процесу.

 che24.online дізнавалися у викладачів як вони ставляться до навчання он-лайн та за допомогою яких інструментів навчальні установи міста організовують навчальний процес. Журналісти запитали, які нові можливості стали доступними завдяки он-лайн формату та чи має «дистанційка» перспективи для подальшого розвитку? 

Своїми міркуваннями на тему дистанційного навчання поділився завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу ЧДТУ Юрій Триус:

Як саме ви організовуєте навчання онлайн? Якими інструментами, месенджерами, платформами для організації навчального процесу ви користуєтеся?

– Наші заходи щодо організації дистанційки передбачають як онлайн спілкування зі студентами за допомогою аудіо і відео комунікації, так і офлайн навчання студентів: самостійна робота, виконання індивідуальних завдань до практичних і лабораторних занять, надсилання робіт на перевірку викладачам, а також комп’ютерне тестування. В університеті онлайн заняття проводяться за розкладом. Офлайн навчання організується в університеті за допомогою платформи ДН Moodle. Тут зберігається методичне забезпечення навчальних дисциплін, а також здійснюється контроль знань студентів. Онлайн навчання здійснюється за допомогою Google Meet, Google Class, MS Teams, Cisco WebEx, Skype, Viber, Zoom, Telegram та інші. Зараз університет розглядає можливість використання єдиної платформи для онлайн занять, зокрема сервіс MS Teams.

Що у форматі дистанційного навчання є для вас найскладнішим?

– Найскладніше – це організація онлайн занять студентів, оскільки поза університетом у кожного з них особисте життя і не завжди справи молоді співпадають з розкладом дисциплін. Такий формат вимагає від студентів високого рівня самоорганізації, самодисципліни та мотивації, оскільки активна та тривала робота за комп’ютером виснажує. На жаль, не у всіх студентів ці риси розвинені достатньою мірою.

Чи проходите ви додаткові онлайн-курси, семінари, що допоможуть організувати навчальний процес?

– Викладачі постійно підвищують свою як професійну, так педагогічну і методичну кваліфікацію. Цьому сприяє участь у спеціалізованих вебінарах, семінарах, курсах з технологій дистанційного навчання, що організовуються зокрема й в університеті. Втім співпрацюючи з Університетом менеджменту освіти НАПН України у 2015-2016 роках, для викладів університету організували підвищення кваліфікації з ТДН. Тому наш викладацький склад заздалегідь підготувався до формату онлайн навчання.

Чи може, на вашу думку, надалі дистанційне навчання стати частиною звичайного процесу? Чи є це ефективно?

– Дистанційне навчання є важливою складовою освітнього процесу не лише в умовах карантину. По завершенню цього періоду, в сучасному освітньому процесі змішане навчання чи дуальне навчання залишиться популярним, оскільки є категорії студентів з особливими потребами, працюючі студенти а також заочники. Для них технології ДН просто необхідні.
Щодо ефективності однозначної відповіді немає бо все залежить від ставлення студентів до навчання, від кваліфікації кожного викладача і безумовно від технічного, інформаційного і методичного забезпечення цього процесу. Там, де є баланс цих 3-х складових, там буде ефективне навчання, зокрема й дистанційне!

Які поради щодо організації дистанційного навчання ви запропонуєте колегам та студентам?

– Порада одна: потрібно до дистанційного навчання ставитися як до необхідної і важливої складової сучасного освітнього процесу. Викладачам потрібно цілеспрямовано опановувати відповідні методики і технології та позитивно налаштовувати своїх студентів до такого формату. Кожному з нас потрібно бути професіоналами своєї справи, у будь-яких умовах добросовісно виконувати свою життєву місію.

Спеціально для che24.online своїми переконаннями поділився доцент кафедри інформатики, інформаційної безпеки та документознавства ЧДТУ Анатолій Чепинога:

Як саме ви організовуєте навчання онлайн? Якими інструментами, месенджерами, платформами для організації навчального процесу ви користуєтеся?

– Для онлайн навчання переважно використовуємо MS Teams. Ця платформа максимально наближена для «імітації» живого спілкування. Цей додаток має функції графічного малюнку та проведення опитувань. На відміну від Zoom та Google Meet, MS Teams автоматично надсилає студентам нагадування про заняття, що полегшує роботу викладачам.

Що у форматі дистанційного навчання є для вас найскладнішим?

– Найбільша проблема це технічне оснащення. Трапляється, що у студента немає доступу до мережі. У такому випадку робота проводиться індивідуально, за умови завчасного попередження викладачів про проблеми з інтернетом. Частка таких студентів складає близько 10% від всього університету. Але навіть в таких умовах ми шукаємо альтернативні способи донесення інформації до кожного.

Чи проходите ви додаткові онлайн-курси, семінари, що допоможуть організувати навчальний процес?

– Звичайно я вдавався до таких форм ознайомлення з особливостями дистанційки та основні знання отримав лише на практиці. Регулярно слідкую за оновленнями у MS Teams на офіційному сайті Microsoft.

Чи є дистанційне навчання ефективним?

– Ефективність залежить від мотивації студента. Кожен викладач сприяє моральній підтримці всіх груп. Втім ми розуміємо всю складність ситуації та сподіваємося на швидке завершення карантинних обмежень, щоб повернутися до звичного формату.

Які поради щодо організації дистанційного навчання ви запропонуєте колегам та студентам?

Викладачам я раджу активніше взаємодіяти зі студентами, слідкувати за виконаними завданнями та вчасно перевіряти, щоб молодь відчувала, що навчальний процес не зупинився, а просто видозмінився. Такі заходи допоможуть не понижувати планку продуктивності.