,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Доценти ЧДТУ отримали черговий патент на винахід
Четвер, 29 жовтня 2020 10:08

Доценти ЧДТУ отримали черговий патент на винахід

      Винахід, на який доценти кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління Черкаського державного технологічного університету отримали черговий патентприсвячений  вдосконаленню промислової м'ясорубки - вовчка. В існуючих машинах із часом зношуються деталі шнекового механізму, який подає м'ясо до різального вузла. Через це продуктивність машини зменшується, а енергоємність роботи  зростає. Про це інформує «Прочерк».   

     Наукові дослідження, які проводилися на м'ясокомбінаті ТОВ «Черкаська продовольча компанія», дозволили встановити причину такого зношування. В результаті доценти кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ розробили технічне рішення, яке запобігає зношуванню означених деталей і підвищує довговічність машини.

    За останні 3 роки кафедра проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління отримала 8 патентів України на винаходи, які пройшли кваліфікаційну експертизу. Усі вони стосуються машин для подрібнення м'яса: вовчків, кутерів, емульситаторів.

    Відтак, винайдено нові шляхи покращення якості обробки фаршів у кутерах (патенти № 118301, 119785) та підвищення продуктивності кутерів (патенти № 116037, 116156). До того ж, розроблено новий тип пристрою для інтенсифікації процесу подрібнення м'яса в кутерах, принцип дії якого передбачає перетворення шкідливого фактору в позитивний (патент № №120070). Окрім цього, запропоновано новий спосіб зміцнення ножів кутера, який дозволяє підвищити їх втомну міцність до 2,5 разів (патент №116036). Також винайдено нову конструктивну схему різального вузла емульситатора, використання якої зменшує шкідливий нагрів фаршу при подрібненні (патент № 114119).

     Згадані розробки знайшли своє відображення в дослідженнях та в магістерських роботах студентів кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління ЧДТУ, що дозволяє підвищити творчий потенціал майбутніх інженерів з обладнання харчових виробництв.