,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Живи, учись і працюй на Черкащині: на Форумі соціального партнерства обговорили перспективи співпраці освіти, влади та роботодавців
Вівторок, 24 грудня 2019 11:22

Живи, учись і працюй на Черкащині: на Форумі соціального партнерства обговорили перспективи співпраці освіти, влади та роботодавців

 23 грудня в Черкаському державному технологічному університеті відбувся Форум соціального партнерства освіти, об'єднаних територіальних громад, роботодавців та професійних спілок Черкащини «Живи, учись і працюй на Черкащині». Про це інформує «Департамент освіти і науки Черкаськоїобласної державної адміністрації».   

     Мета заходу - підняти на якісно новий рівень престижність регіональних закладів освіти Черкащини всіх рівнів – від середньої освіти до вищої, та підвищити потужність регіональних роботодавців задля того, щоб молодь залишалася навчатися і працювати на Черкащині.

     До участі у заході долучилися заступник голови ОДА Юрій Лесюк, заступник голови обласної ради Андрій Сегеда, директор Департаменту освіти і науки ОДА Валерій Данилевський, голова Федеаціїпрофспілок Чекаської області Петро Шевченко, директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемаченко, заступник міського голови Черкас Ігор Волошин, керівники закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої, вищої освіти області.

     У своєму виступі Юрій Лесюк закцентував увагу на розвитку сфери професійної (професійно-технічної) освіти: «Що стосується виконавчої влади, то напрямок професійно-технічної освіти в наступному році буде особливо важливим, адже Міністерство освіти і науки України планує провести аудит всіх профтехзакладів. Відповідно після цього буде визначено які напрямки є найбільш ефективними та перспективними і ці  напрямки будуть підтримуватися державою».

     Водночас Юрій Миколайович наголосив на необхідності спільних зусиль задля розвитку Черкащини: «Сучасний світ дуже швидко змінюється, з'являються нові виклики, нові професії, нові потреби. Вважаю, що Черкаська область зможе знайти на них адекватну відповідь, але тільки спільними зусиллями».

    - В умовах глобалізації світу та входження в цей процес України, сьогоднішній захід має надзвичайну вагу. Така форма дискусії об'єднує представників виконавчої влади, керівників об'єднаних територіальних громад, роботодавців, адже питання надзвичайно актуальне. Питання відповідності освіти запитам теперішнього суспільства не втрачає актуальності. Тому результатом цієї дискусії має бути звернення і до Кабінету Міністрів України, щоб були враховані бачення і освітян і роботодавців, - зазначив Андрій Сегеда.

Принагідно Андрій Віталійович запевнив, що Черкаська обласна рада зацікавлена у подібному форматі обговорення нагальних потреб сьогодення області.

     Під час тематичних виступів форуму на освітній платформі Валерій Данилевський означив стан справ у сфері профтехосвіти. Зокрема зупинився на питанні модернізації матеріально-технічної бази у розрізі створення навчально-практичних центрів. У цьому процесі важливу роль було визначено за впровадженням соціального партнерства профтехзакладів та роботодавців, що надає змогу не тільки осучаснити освітній процес, але й створити можливість здобувати професійну освіту в умовах, наближених до виробництва, з використанням новітніх засобів виробництва.

     Про співпрацю загальноосвітніх закладів з закладами професійної (професійно-технічної) та вищої освіти області доповіли директор Черкаської гімназії № 9 імені О.М. Луценка Ірина Топчій та директор Золотоніської спеціалізованої школи №2 інформаційних технологій Олена Вертипорох.

     Роль професійної (професійно-технічної) освіти у зростанні економіки черкаського краю визначила директор ДНЗ «Черкаський професійний автодорожній ліцей» Ольга Філіпова.

     У продовження заходу представники ОТГ, роботодавців, профспілок обговорили перспективи партнерства задля розвитку Черкаської області.