,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас ІТ-шники з ЧДТУ визначали, чи є альтернатива закордонній освіті
Середа, 27 березня 2019 09:36

ІТ-шники з ЧДТУ визначали, чи є альтернатива закордонній освіті

     26 березня в прес-центрі «Нової Доби» студенти та викладачі ЧДТУ обговорювали основні проблеми освіти в галузі інформаційних технологій та програмування. Про це інформує «Нова Доба»Серед головних проблем, які піднімалися: як знайти своє місце; про співпрацю з медичними установами; про навчання на кафедрі, про освітні програми: web-технології та web-дизайн, комп’ютерна логістика, управління ІТ-проектами та багато іншого. Серед спікерів заходу: кандидат технічних наук, доцент, декан факультету інформаційних технологій і систем Ірина Борисівна Трегубенко, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу Юрій Триус, доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри інформаційних технологій проектування Тетяна Прокопенко, доктор технічних наук, професор, професор кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем Сергій Голуб, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Володимир Рудницький. 

     – Факультет інформаційних технологій і систем – це дуже потужне явище. Він зародився дуже давно, ще в 1989 році, і він має дуже швидкий розвиток, – відзначила кандидат технічних наук, доцент, декан факультету інформаційних технологій і систем Ірина Борисівна Трегубенко. – Ми стараємося відповідати сучасному розвитку та тенденціям нашої галузі. В нас дуже багато спеціальностей і освітніх програм. Основне, що вирізняє наш факультет від інших, це те, що розробки наших студентів використовують для промисловості, управлінні і медицині.
      Сьгодні ІТ-технології увійшли в усі сфери людської діяльності. Ця галузь розвивається надто швидко і нам для того, щоб готувати фахівців, потрібно весь час тримати руку на пульсі і розуміти основні тенденції, концепції та технології, які приходять і дуже швидко міняються, – розповів доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу Юрій Триус. – Якщо говорити про напрямки роботи кафедри, яку я очолюю, то їх кілька. Це якісь теоретичні основи інформаційних технологій, існує і величезна кількість практичних розробок, але наші студенти, працюючи в певних компаніях, часто беруть на себе зобов’язання не розповідати нікому про те, що вони там роблять. З 2015 року на базі нашої кафедри був створений медичний центр інформаційних систем і практично інформатизація всіх медичних закладів Черкащини здійснюється викладачами кафедри, аспірантами, магістрантами та студентами. Зараз нас запрошують і в інші області. 
       За словами фахівців ІТ-галузь в Україні розвивається не менш потужно, ніж в інших країнах світу і потреба в фахівцях у цій галузі лище зростає.
     – Ні для кого не секрет, що в Україні ІТ – це один із трьох локомотивів, які тягнуть економіку країни. Це галузь, яка дуже інтенсивно розвивається, – відзначив Юрій Триус. – Сьогодні, як каже статистика, десь близько 120 тисяч молоді, які працюють у цій сфері. За останні роки тенденція до збільшення потреби в таких фахівцях становить 20 %. Кожного року цій галузі потрібно 20–25 тисяч молодих фахівців. Університети ж випускають 12–16 тисяч фахівців. Тож, ми бачимо, що є нестача кадрів. Крім усього, це комфортні умови роботи, висока заробітна плата, майже 100-відсоткове працевлаштування, тому не дивно, що посади цього спрямування серед 10 найзатребуваніших при вступі.