,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!»
Понеділок, 21 травня 2018 12:28

«ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!»

Форум саме з такою назвою відбувся 18 травня в ЧДТУ на Площі Знань. Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Сергій Воронов, разом з поважними гостями, відкрив захід, наголосивши на його величезній актуальності в розрізі майбутнього всієї Черкащини.

Йдеться на сайті Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради

На площі міські заклади професійної освіти мали змогу представити себе, свої спеціальності та напрацювання. Також проходило представлення і роботодавців регіону.

Одним із найбільш цікавих заходів Форуму став дискусійний майданчик на тему “Як зберегти молодих фахівців із робітничих та інженерних спеціальностей – випускників навчальних закладів Черкащини від виїзду на роботу за кордон”.

- Дякую за можливість бути почутим на цьому майданчику, адже тема для Черкащини дійсно дуже болюча.
А ще більше вона актуальна для міста Черкаси! - зазначив Сергій Павлович. Місто сьогодні виділяє понад 80 млн грн для підготовки високопрофесійних кадрів в закладах професійної освіти. Серед вихованців таких закладів - левова частка дітей з регіонів Черкащини та всієї України. Тобто, часто мені задаються логічні питання - чому податки містян витрачаються на дітей з інших регіонів? І тому, в даному контексті, дуже важливо, аби такі вихованці опісля навчання лишалися працювати та приносили зиск саме економіці міста! Механізми вирішення цієї проблеми були не тільки обговорені на Форумі, а й надані конкретні пропозиції. Власне, сьогодні разом із керівниками наших закладів професійної освіти (ЗПО) обговорюємо концепцію трьосторонніх угод між роботодавцем, закладом та майбутнім працівником. Прагнемо перейти з формату "тягаря" для міського бюджету - у формат можливостей та потенціалу ЗПО! 

Зокрема дискутували про такі умови: укладається трьохстороння угода, згідно якої роботодавець виплачує додатково до стипендії вихованцю, наприклад, 100-200 грн щомісячно. Відповідно у вихованця опісля навчання у закладі виникають фінансові зобов'язання перед роботодавцем і він повинен буде відпрацювати певну кількість років на його підприємстві. Аби це не набувало формату "кріпацтва", потрібно чітко виписати всі юридичні аспекти розірвання таких договорів та повернення коштів. Але це, все ж, реальний механізм не затрачати кошти міського бюджету в пусту, а витрачати їх з прицілом на конкретний результат. Аби за власний кошт не готувати фахівців для зростання ВВП Польщі, а готували для зростання економіки саме міста Черкаси!

- Це був дійсно форум майбутнього Черкащини! І я вірю, що це майбутнє буде обов'язково якісно кращим!- наголосив Сергій Воронов.