,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Черкаський студент створив унікальну метеостанцію, що збирає дані про забруднення повітря
Середа, 23 травня 2018 09:26

Черкаський студент створив унікальну метеостанцію, що збирає дані про забруднення повітря

Сільське господарство — справа, що потребує багато часу та фізичних сил. Але сучасні технології дозволяють отримувати максимальний результат за менших зусиль. Особливо тішить те, що у цьому напрямі працюють українські розробники.

Наприклад, у Львові придумали, як за допомогою штучного інтелекту визначати хвороби рослин. А у Черкасах 22-річний студент створив мобільну автономну метеостанцію — ви п’єте каву, а вона збирає всі потрібні дані, щоб показати їх вам за один клік.

Наразі пристрій вимірює температуру середовища, швидкість та напрям вітру, вологість повітря, атмосферний тиск тощо. Та цим нікого не здивуєш, правда? Але станція також фіксує рівень радіації, аміаку, чадного газу. А невдовзі апарат зможе не лише сповіщати про надзвичайні ситуації (землетрус, радіаційне або хімічне забруднення), а й прокладати маршрут для евакуації.

Такої функції не має жодна робоча система.

Метеостанцію розробив Назарій Романченко, студент Черкаського державного технологічного університету. За його словами, закордонні аналоги коштують від 500$ до 3 тис. $. Та вони не такі прогресивні, запевняє студент. Водночас українська розробка значно дешевша, хоча загальна вартість і залежить від різноманітних чинників (побудова графіків, розрахунки, прогнозування).

Назарій розповів Tokar.ua, що прототип коштував десь 2-3 тис. грн. З грудня він проходить тестування. Можливо, влітку цього року розпочнеться перевірка безпосередньо в польових умовах.

— Назарію, чи представники бізнесу або влади цікавилися вашою метеостанцією?

— Зацікавилася компанія «Маїс» (виробляє насіння гібридів кукурудзи, — ред.). Будемо виконувати рекомендації та розробляти систему під їхні потреби. Від місцевої влади поки пропозицій не було.

На базі метеостанції можна створити національну систему безпеки, яка цілодобово фіксуватиме необхідні дані, каже студент.

Для цього Назарій планує збільшити радіус передачі інформації до 2 км. А поки він шукає партнерів, які допоможуть йому реалізувати все задумане.