,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Четвер, 22 грудня 2016 21:03

Пішов у вічність колега

Колектив Черкаського державного технологічного університету глибоко сумує з приводу передчасної смерті Хомякова Володимира Івановича, доктора технічних наук, професора, колишнього декана факультету економіки та управління, завідувача кафедри економіки та управління ЧДТУ.

Серце Володимира Івановича перестало битися 22 грудня 2016 року на 78 році життя.

Народився Хомяков В.І. 27 липня 1939 року в с. М.-Лукашево Червоноармійського району Запорізької області. Закінчив гірничий технікум у м. Марганець Дніпропетровської області, з відзнакою закінчив Криворізький гірничорудний інститут, розпочав трудову діяльність гірничим майстром.

Працював у вищій школі з 1968 року старшим викладачем, доцентом, завідувачем кафедри, професором Криворізького гірничорудного інституту.

У 1968 р. захистив кандидатську дисертацію, а у 1989 році – докторську дисертацію за двома спеціальностями «Підземна розробка родовищ» та «Економіка, планування та організація управління народним господарством і його галузями».

Перебував на стажуванні в Канаді, КНР.

Майже двадцять років трудового життя Хомяков В.І. віддав нашому університету: з вересня 1996 р. він очолив кафедру економіки та управління, по березень 2015 року був деканом факультету економіки та управління ЧДТУ. Завдяки його високопрофесійним організаторським здібностям здобутки науково-педагогічного колективу неодноразово відзначалися керівництвом університету.

Хомяков В.І. вів плідну наукову роботу. Він – автор понад 200 друкованих праць, у т.ч. трьох монографій і п’яти навчальних посібників. Ряд праць опубліковано за кордоном (Канада, Індія, Польща), одна монографія перекладена китайською і опублікована в КНР. Під його науковим керівництвом захищено 10 кандидатських дисертацій з економічних наук.

З 2000 року, із заснуванням «Збірника наукових праць. Серія: Економічні науки», Хомяков В.І. був заступником головного редактора, відповідальним науковим редактором цього фахового видання. Багато зусиль він приклав до залучення широкого кола знаних фахівців для публікацій статей, присвячених стратегічним питанням розвитку економіки, підвищенню інвестиційної привабливості регіонів, галузей і підприємств, інтенсифікації інтеграційних процесів та іншим актуальним проблемам сучасної економіки України.

За його сприяння на базі університету було створено Регіональний центр економічного розвитку громад (ЕРГ). Участь у проекті економічного розвитку громади під керівництвом професора Хомякова В.І. протягом 2004 –2007 рр. дала університету можливість готувати сертифікованих фахівців з ЕРГ, налагодити тісні зв’язки з українськими та канадськими університетами, міжнародними донорськими та консультаційними організаціями.

Під керівництвом Хомякова В.І. у ЧДТУ проведено 10 міжнародних науково-практичних конференцій «Теорія і практика перебудови економіки».

Хомяков В.І. – відмінник Вищої школи, академік Міжнародної академії соціальних технологій і місцевого управління.

Працелюбністю, відповідальністю, невтомною працею, високими людськими якостями він заслужив шану й повагу колег, студентів, друзів і знайомих.

Пішла від нас чудова людина, та назавжди в наших серцях залишиться пам’ять про Володимира Івановича. Нехай земля йому буде пухом.

Колектив університету, вшановуючи світлу пам’ять професора Володимира Івановича Хомякова, висловлює щирі співчуття рідним та близьким з приводу тяжкої втрати.