,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет економіки та управління Новини Тема 2. Основні поняття про надзвичайні ситуації, оповіщення про надзвичайні ситуації. Дії учасників навчально-виховного процесу і працівників університету за попереджувальним сигналом «Увага всім» та мовній інформації штатів цивільного захисту.
Четвер, 03 березня 2016 11:21

Тема 2. Основні поняття про надзвичайні ситуації, оповіщення про надзвичайні ситуації. Дії учасників навчально-виховного процесу і працівників університету за попереджувальним сигналом «Увага всім» та мовній інформації штатів цивільного захисту.

Тема 2. Основні поняття про надзвичайні ситуації, оповіщення про надзвичайні ситуації. Дії учасників навчально-виховного процесу і працівників університету за попереджувальним сигналом «Увага всім» та мовній інформації штатів цивільного захисту.

Надзвичайний стан - це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства і передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування відповідно Закону: повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту конституційного ладу, а також допускає тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Метою введення надзвичайного стану є усунення загрози та якнайшвидша ліквідація особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру, нормалізація обстановки, відновлення правопорядку при спробах захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу шляхом насильства, для відновлення прав і свобод громадян, створення умов для нормального функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Надзвичайний стан вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим.

Надзвичайні ситуації – це порушення нормальної життєдіяльності людей на об’єкті чи території, викликане аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що спричинили чи можуть спричинити людські та матеріальні втрати.

Надзвичайні ситуації поділяються на НС природного та техногенного характеру.

До НС природного характеру відносяться – небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні морські та прісноводні явища, деградація ґрунтів чи надр, природні пожежі, зміна стану повітряного басейну, інфекційні захворювання людей, сільськогосподарських тварин, масове зараження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміна стану водяних ресурсів, біосфери та ін.

До НС техногенного характеру відносяться – транспортні аварії, пожежі, не спровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом (погрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруджень та будинків, аварії на інженерних комунікаціях і спорудженнях життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах та ін.

Одним із основних завдань ЦО є оповіщення керівного складу центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій, а також населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний та воєний час, і постійне інформування їх про існуючу обстановку.

Це завдання у надзвичайних ситуаціях виконується за допомогою усих наявних технічних засобів єдиної національної системи зв’язку (ЄНСЗ).

Система оповіщення ЦО організується з урахуванням:

  1. структури державного управління;

  2. характеру і рівня надзвичайних ситуацій;

  3. наявності і місця розташування сил та засобів, призначених для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Оповіщення організується відповідними органами ЦО та НС за схемою, затверженою начальником ЦО відповідного рівня.

Система оповіщення ЦО складається із:

  1. загальнодержавної, регіональних, та спеціальних систем оповіщення;

  2. локальних та об’єктових систем оповіщення;

  3. систем циркулярного виклику.

Система централізованого оповіщення ЦО повинна забезпечувати можливість циркулярного або вибіркового оповіщення посадових осіб центральних і місцевих органів виконавчої влади, а також керівників визначених підприємств та населення в залежності від рівня надзвичайної ситуації і заходів, що належить невідкладно вжити. Для підвищення надійності централізованного оповіщення здійснюється дублювання передачі сигналів.

Оповіщення населення здійснюється за допомогою електросирен, телебачення, та мережі радіомовлення. Повідомлення, що передаються територіальними органами ЦО та потенційно небезпечними підприємствами, повинно передувати уривисте звучання електросирени та радіомовлення, що означає “Увага всім!”

Тексти звернень до населення повинні передаватися державною мовою, якою користується більшість населення в регіоні. А варіанти даних текстів повинні бути заздалегідь підготовлені і закладені на відповідних пунктах управління ЦО для різних надзвичайних ситуацій, а саме:

В мирний час:

  1. при аварії на АЕС;

  2. при аварії на хімічному об’єкті;

  3. при повені;

  4. при землетрусі, та інших НС.

На воєний час:

  1. - при виникненні “повітряної небезпеки”;

  2. - при закінчені “повітряної небезпеки”;

  3. - при загрозі хімічного зараження;

  4. - при загрозі радіоактивного зараження.

 

Дії працівників університету при попереджувальному сигналі УВАГА ВСІМ!та мовних повідомленнях системи ЦО України.

При отриманні інформації про виникнення або реальну загрозу виникненнянадзвичайної ситуації в ОВС області розвертається робота постійнодіючихоперативних штабів.

Зразки текстів повідомлень ЦО

При повітряній небезпеці.

“УВАГА! Говорить Управління з питань НС Держадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! Повітряна тривога!

Відключіть світло, газ, воду, нагрівальні прилади. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води. Попередьте сусідів. При необхідності допоможіть хворим і людям похилого віку вийти на вулицю.

Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або заховайтеся на місцевості.

Зберігайте спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлень Управління з питань НС Держадміністрації”

Після закінчення повітряної небезпеки

“УВАГА! Говорить Управління з питань НС Держадміністрації.

ГРОМАДЯНИ! Відбій повітряної тривоги!

Усім повернутися на свої робочі місця або місця проживання. Допоможіть при цьому хворим і людям похилого віку. Будьте готові до можливого повторного нападу повітряного противника. Завжди майте при собі засоби індивідуального захисту. Уважно слідкуйте за повідомленням Управління з питань НС Держадміністрації”

При загрозі хімічного зараження

“УВАГА! Говорить штаб Цивільної Оборони.

ГРОМАДЯНИ! Виникла безпосередня загроза хімічного зараження. Надягніть протигази. Заховайте дітей у дитячі захисні камери. Для захисту поверхні тіла використовуйте спортивний одяг, комбінезони і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки і плащі.

Перевірте герметизацію житлових приміщень. Загерметизуйте харчові продукти і створіть в ємностях запас води. Вкрийте тварин і корми.

Оповістіть сусідів про отриману інформацію. Надайте необхідну допомогу хворим і людям похилого віку. Відключіть електроджерела.

Надалі дійте відповідно до вказівок штабу ЦО”

При загрозі радіоактивного зараження

“УВАГА! Говорить штаб Цивільної Оборони.

ГРОМАДЯНИ! Виникла безпосередня загроза радіоактивного зараження.

Приведіть у готовність засоби індивідуального захисту і тримайте їх постійно при собі. По команді штабу ЦО надягніть їх. Для захисту поверхні шкіри від зараження використовуйте одяг.

Перевірте герметизацію житлових приміщень. Загерметизуйте харчові продукти і створіть в ємностях запас води. Оповістіть сусідів про отриману інформацію. Надайте необхідну допомогу хворим і людям похилого віку.

Надалі дійте відповідно до вказівок штабу ЦО”

 

При можливому землетрусі

“УВАГА! Говорить штаб Цивільної Оборони.

ГРОМАДЯНИ! У зв’язку з можливим землетрусом вжийте необхідні застережливі заходи. Відключіть газ, воду, електрику, загасіть вогонь. Оповістіть сусідів про отриману інформацію.

Візьміть необхідний одяг, документи, харчові продукти, воду і вийдіть на вулицю. Надайте необхідну допомогу хворим і людям похилого віку.

Займіть місце подалі від будівель і ліній електропередач. Знаходячись у приміщенні під час першого поштовху станьте під дверний (балконний) отвір.

Зберігайте спокій і порядок. Уважно слідкуйте за повідомленнями штабу ЦО”

При аварії на хімічно-небезпечному об’єкті

“УВАГА! Говорить штаб Цивільної Оборони.

ГРОМАДЯНИ! Сталася аварія на ________ з викидом сильнодіючих отруйних речовин _____. Хмара зараженого повітря розповсюджується у напрямку ______.

У зв’язку з цим населенню, що проживає по вулицях __________ необхідно знаходитися у приміщеннях, провести додаткову герметизацію своїх квартир.

Населенню, що в даний час знаходиться по вулицях ______________ негайно покинути житлові будинки та приміщення підприємств, і вийти в район_________

Про отриману інформацію оповістіть сусідів. Надайте необхідну допомогу хворим і людям похилого віку. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу ЦО”

 

При аварії на атомній станції

“УВАГА! Говорить штаб Цивільної Оборони.

ГРОМАДЯНИ! Сталася аварія на ________ атомній станції.

В районі ___________ передбачається випадання радіоактивних опадів.

У зв’язку з цим населенню, що проживає в указаних районах, необхідно знаходитися у приміщеннях, та провести додаткову герметизацію своїх квартир.

Прийняти йодистий препарат. Скласти у поліетиленові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу до сезону, харчові продукти на 2-3 дні.

При оголошенні евакуації організовано зайняти місце поданому до вашого будинку транспорті. Підтримуйте спокій та організованість”

Тексти усіх оголошень передаються протягом 5 хвилин. При цьому, почувши сигнал оповіщення цивільної оборони необхідно діяти швидко, але без паніки. Необхідно пам’ятати, що у таких умовах дорога кожна хвилина.

 

ВАРІАНТИ ПОВІДОМЛЕНЬ

При аварії на хімічно небезпечному об’єкті

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (міста). Громадяни! Сталася аварія на ____________з виливом сильнодіючої отруйної речовини - аміаку.

Хмара зараженого повітря поширюється у напрямі селища ________.

В зону хімічного зараження потрапляють завод _______ і повністю селище ___________.

Мешканцям вулиць:________ ,__________ ,_____ - знаходитися в будинках. Провести герметизацію своїх квартир (будинків).

Мешканцям вулиць: ______,_______ , _________- негайно залишити житлові будинки, заклади, підприємства і вийти в район __________.

Надалі дійте згідно з вказівками відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

При аварії на атомних енергетичних установках

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району. Громадяни! Сталася аварія на атомній електростанції. В районі станції і населених пунктів _____________________________________________ очікується випадіння радіоактивних речовин.

Населенню цих пунктів знаходитися в житлових будинках. Провести герметизацію житлових приміщень і місць знаходження тварин.

Прийняти йодистий препарат. Надалі дійте згідно з вказівками штабу цивільного захисту.

При загрозі землетрусу

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району.

Громадяни! У зв’язку з можливим землетрусом вимкніть газ, воду, електрику, погасіть вогонь у печах. Візьміть необхідний одяг, документи, продукти харчування, воду і вийдіть на вулицю. Займіть місця подалі від будинків, ліній електропередач. Сповістіть сусідів про одержане повідомлення.

Перебуваючи у приміщенні при першому поштовху станьте в дверний (балконний) проріз.

 

При загрозі повені

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району.

Громадяни! У зв`язку з підвищенням рівня води у річці ______ очікується підтоплення будинків у районі вулиць _____________________ і селища ________. Населенню, яке проживає на цих вулицях і в селищі, зібрати документи, необхідні речі, продукти харчування, воду, вимкнути газ та електроенергію і вийти в район ________ для реєстрації на збірному евакопункті (школа № 5) та відправлення в безпечні райони.

Аналогічні повідомлення будуть передаватися і під час інших аварій та стихійних лих.

Оповіщення про виникнення НС на АЕС здійснюється за допомогою спеціальних систем оповіщення, що створюються за кошти станції. Ці системи повинні передбачати передачу з робочого місця диспетчера станції сигналу “Увага всім!” та мовних повідомлень на її промисловій зоні і в навколишніх населених пунктах, а також оповіщення про це чергових служб територіальних органів ЦО та НС.

Уздовж аміакопроводів, магістральних і відвідних нафто- і газопроводів за рахунок їх власників створюються спеціальні системи централізованого оповіщення чергових служб територіальних органів ЦО та НС, а також органів внутрішніх справ і населення, яке знаходиться в зоні можливого ураження. Ці системи мають бути сполучені з відповідними регіональними системами централізованого оповіщення. Запуск цих систем здійснює оперативний черговий відповідного територіального органу ЦО та НС.

На потенційно небезпечних об’єктах, ураження від яких може досягти до населенних пунктів або інших підприємств, за їх рахунокстворюються локальні або об’єктові системи оповіщення, які мають сполучення з регіональними системами централізованного оповіщення. До таких систем входять абонентські мережі радіомовлення, відомчі радіотрансляційні вузли, вуличні гучномовці, електросирени, система централізованого виклику, а також магнітофони і магнітні стрічки з записаними текстами звернення.

Оповіщення населення покладається на оперативних чергових територіальних органів ЦО та НС, для чого можуть залучатися сили і засоби відповідних органів МВС. У населених пунктах де не передбачається цілодобове чергування територіальних органів ЦО та НС, їх функції можуть покладатися на чергових органів МВС.

Тексти усіх оголошень передаються протягом 5 хвилин. При цьому, почувши сигнал оповіщення цивільної оборони необхідно діяти швидко, але без паніки. Необхідно пам’ятати, що у таких умовах дорога кожна хвилина.

 

 

ВАРІАНТИ ПОВІДОМЛЕНЬ

При аварії на хімічно небезпечному об’єкті

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (міста). Громадяни! Сталася аварія на ____________з виливом сильнодіючої отруйної речовини - аміаку.

Хмара зараженого повітря поширюється у напрямі селища ________.

В зону хімічного зараження потрапляють завод _______ і повністю селище ___________.

Мешканцям вулиць:________ ,__________ ,_____ - знаходитися в будинках. Провести герметизацію своїх квартир (будинків).

Мешканцям вулиць: ______,_______ , _________- негайно залишити житлові будинки, заклади, підприємства і вийти в район __________.

Надалі дійте згідно з вказівками відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

 

При аварії на атомних енергетичних установках

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району. Громадяни! Сталася аварія на атомній електростанції. В районі станції і населених пунктів __________________________________________ очікується випадіння радіоактивних речовин.

Населенню цих пунктів знаходитися в житлових будинках. Провести герметизацію житлових приміщень і місць знаходження тварин.

Прийняти йодистий препарат. Надалі дійте згідно з вказівками штабу цивільного захисту.

При загрозі землетрусу

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району.

Громадяни! У зв’язку з можливим землетрусом вимкніть газ, воду, електрику, погасіть вогонь у печах. Візьміть необхідний одяг, документи, продукти харчування, воду і вийдіть на вулицю. Займіть місця подалі від будинків, ліній електропередач. Сповістіть сусідів про одержане повідомлення.

Перебуваючи у приміщенні при першому поштовху станьте в дверний (балконний) проріз.

При загрозі повені

Увага! Говорить відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення району.

Громадяни! У зв’язку з підвищенням рівня води у річці ______ очікується підтоплення будинків у районі вулиць _____________________ і селища ________. Населенню, яке проживає на цих вулицях і в селищі, зібрати документи, необхідні речі, продукти харчування, воду, вимкнути газ та електроенергію і вийти в район ________ для реєстрації на збірному евакопункті (школа № 5) та відправлення в безпечні райони.

Аналогічні повідомлення будуть передаватися і під час інших аварій та стихійних лих.

Оповіщення про виникнення НС на АЕС здійснюється за допомогою спеціальних систем оповіщення, що створюються за кошти станції. Ці системи повинні передбачати передачу з робочого місця диспетчера станції сигналу “Увага всім!” та мовних повідомлень на її промисловій зоні і в навколишніх населених пунктах, а також оповіщення про це чергових служб територіальних органів ЦО та НС.

Уздовж аміакопроводів, магістральних і відвідних нафто- і газопроводів за рахунок їх власників створюються спеціальні системи централізованого оповіщення чергових служб територіальних органів ЦО та НС, а також органів внутрішніх справ і населення, яке знаходиться в зоні можливого ураження. Ці системи мають бути сполучені з відповідними регіональними системами централізованого оповіщення. Запуск цих систем здійснює оперативний черговий відповідного територіального органу ЦО та НС.

На потенційно небезпечних об’єктах, ураження від яких може досягти до населенних пунктів або інших підприємств, за їх рахунокстворюються локальні або об’єктові системи оповіщення, які мають сполучення з регіональними системами централізованного оповіщення. До таких систем входять абонентські мережі радіомовлення, відомчі радіотрансляційні вузли, вуличні гучномовці, електросирени, система централізованого виклику, а також магнітофони і магнітні стрічки з записаними текстами звернення.

Оповіщення населення покладається на оперативних чергових територіальних органів ЦО та НС, для чого можуть залучатися сили і засоби відповідних органів МВС. У населених пунктах де не передбачається цілодобове чергування територіальних органів ЦО та НС, їх функції можуть покладатися на чергових органів МВС.