,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Підготовка та атестація енергоаудиторів Новини 29 листопада відбулася перша атестація енергоаудиторів
Середа, 05 грудня 2018 09:32

29 листопада відбулася перша атестація енергоаудиторів

29 листопада відбулася перша атестація енергоаудиторів

    29 листопада атестаційною комісією, яка створена завдяки тісній співпраці Черкаського державного технологічного університета з Державним агентством із енергоефективності та енергозбереження України, відбулася перша професійна атестація енергоаудиторів, які проводитимуть діяльність у сфері сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем і будівель.

     Голова атестаційної комісії Олександр Ситник, у своєму вітальному слові звернув увагу на те, що підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів є пріоритетним напрямом зменшення їх споживання та мінімізації впливу на навколишнє середовище. Таким чином, адміністрація університету, і я особисто, як завідувач кафедри енергетичного спрямування повністю підтримали ініціативу Держенергоефективності щодо програми професійної підготовки енергоаудиторів, які матимуть повноваження здійснювати енергетичну сертифікацію будівель та проводити енергетичні обстеження інженерних систем. При залученні фахівців кафедри електротехнічних систем та кафедри енерготехнологій ЧДТУ розроблено ряд нормативних документів, які необхідні для роботи атестаційної комісії, у тому числі освітньо-професійні програми для проведення курсів підготовки енергоменеджерів за напрямками енергетична сертифікація будівель та обстеження інженерних систем будівель, комплекти тестових та ситуаційних завдань для проведення професійної атестації.

     Черкаська область представлена значною кількістю будівель, які споживають різні види паливно-енергетичних ресурсів та різні за формою власності:

Житлове господарство – близько 3500 будинків;

Освіта – близько 1400 закладів;

Охорона здоров’я – близько 700 закладів;

Культура  – 740  закладів.

      Враховуючи кількість будівель та їх різнопланові режими експлуатації в нашій області існує нагальна потреба у фахівцях, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних систем. Особливо цей зміст набуває сенсу в тій площині, коли норми закону «Про енергетичну ефективність будівель» для основної маси забудов України приймуть обов’язковий характер вже у липні 2019 р. Наш заклад освіти готовий проводити підготовку зазначених фахівців та їх атестацію для потреб Черкаської області та всіх бажаючих, які відповідають кваліфікаційним вимогам, – зазначив заступник голови атестаційної комісії Валентин Ткаченко.