,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас 3 тисячі студентів із 75 країн світу: у ЧДТУ святкували 30-річчя Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами(ФОТО)
П'ятниця, 11 травня 2018 11:41

3 тисячі студентів із 75 країн світу: у ЧДТУ святкували 30-річчя Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами(ФОТО)

Вчора студенти та співробітники Черкаського державного технологічного університету святкували 30-річчя Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами.

На власному святі іноземні студенти дивували усіх чуттєвим виконанням пісень українською мовою. Так, колишній студент з Камеруну Жан Марк та студентка Сісе Марі заспівали «Червону руту», студент з Китаю Чан Юй виконав пісню на слова Тараса Шевченка «Думка», а студент з Кот-д’Івуару Констан Кулібалі у вишиванці та шароварах виконав пісню «Ти ж мене підманула» разом із методистом кафедри української мови та загального мовознавства Юлія Давидюк.

Повідомляє інтернет-видання ВиЧерпно

Опісля близько 20 колишніх випускників-іноземців зібралися разом у стінах рідної альма-матер, щоб згадати студентські роки. Так колишні студенти, які приїхали з різних куточків світу, а саме з Коста-Рики, Палестини, Кемеруну, Індії, Марокко, Сирії, Ефіопії, Йорданії, Лівану та інших країн, розповіли, згадали про життя в гуртожитку, як зустрічалися з дівчатами-українками, успіхи та проблеми у навчанні, з вдячністю згадували своїх викладачів та дякували їм за те, що «вчили як жити». Особливо дякували випускники тодішньому старшій викладачці кафедри мовної підготовки, заступнику з 1989 по 1998 рр. декану навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами Тамарі Степанівні Усик.

Багато з присутніх випускників залишились в Україні та мають дружин-українок.

- Ми всі із різних країн, але об’єднує нас черкаський університет. Тому я дякую усім своїм викладачам за те, що навчали нас, терпіли. Кожен викладач давав те, що у нього було для того, щоб ми здобули ті знання, які маємо сьогодні, — сказав Жан Марк.

Історія ННЦ розпочалася ще у 1988 році — саме тоді вперше з різних країн світу приїхали студенти навчатися в черкаському університеті. За 30 років існування на факультеті навчалося більше 3 тисяч студентів з понад 75 країн світу. Серед них студенти Алжиру, Марокко й інших країн Африки, Латинської Америки, Азербайджану, Китаю, Туреччини, Палестини, Йорданії, Сирії, Пакистану, Італії, Індії, Бангладешу, Грузії, Вірменії, Туркменістану, Таджикистану та багатьох інших країн.

- За моєю спиною 18 прапорів іноземних держав, з яких навчаються студенти в нашому університеті сьогодні. Мені дуже приємно, що студенти, які навчалися у нашому університеті, у своїх рідних країнах займають високі посади, що вони несуть частку української культури, зокрема, через те, що у багатьох є дружини-українки. Великий уклін викладацькому складу, адже роьота з іноземними студентами — велика праця, створення особливих умов для навчання громадян інших держав, — сказав ректор ЧДТУ Олег Григор.

На святі був присутнім посол Сирійської арабської республіки в Україні доктор Хасан Хадур, який привітав усіх студентів і викладачів із цим особливим святом та виразив бажання співпраці у галузі науки і освіти повернулося у те русло, яке було, і розвивалося ще більше.

З вітальним словом звернувся до студентів й почесний професор ЧДТУ та партнер у сфері освіти азербайджанець Айдин Новрузов. Він розповів, що коли сам був студентом, тоді навчалося тільки 2 студенти з Азербайджану, а завдяки співпраці у 2015 році навчалося 480 студентів.

- Правильно відмітив Олег Олександрович, випускники ЧДТУ стали носіями культури України. Я скажу більше: вони назавжди залишаться патріотами України. Тому що ті роки, які вони провели в цьому чудовому місті, країні, серед цього чудового народу залишаться у їхній пам’яті на все життя, — сказав Айдин Новрузов.

 

За високий професіоналізм, сумлінну працю та вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів ректор нагородив почесними грамотами Черкаської ОДА викладачів навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами, а подякою ЧДТУ нагородив випускників-іноземців університету.