,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Про "ЗМІ, які ЗМІнюють світ" говорили у Черкасах
П'ятниця, 23 березня 2018 09:27

Про "ЗМІ, які ЗМІнюють світ" говорили у Черкасах

Продюсерка Черкаської філії Суспільного взяла участь у засіданні круглого столу "ЗМІ, які ЗМІнюють світ". Захід, що відбувся у стінах Черкаського державного технологічного університету, відвідали також представники місцевих комерційних ЗМІ, викладачі вишу та студенти.

Йдеться у матеріалі UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ

Минулого року в навчальному закладі відкрили спеціальність "Політична філософія", то ж, як зазначає завідувач кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко, формування суспільної свідомості, аналіз чинників, які впливають на цей процес, правильне розуміння такого соціального інституту як засоби масової інформації, перебувають в центрі уваги наших студентів. Тому вирішили, що диспут із представниками електронних і друкованих ЗМІ може стати цікавим варіантом спільного пошуку відповідей на запитання, які хвилюють багатьох: про маніпуляції свідомістю громадян, відповідальність за достовірність інформації, її орієнтацію на певну аудиторію.

У кризових умовах загострюється проблема нещирості ЗМІ, трансляції через них не реальних цінностей, а лише уявлень про них, надання недостовірної, проте бажаної інформації, так званої "таблоїдізації", залежності від фінансових чинників і політичних уподобань власників – наголошували учасники обговорення. Чи є вихід з такої ситуації?

 

На думку голови ГО "Академія стратегічних досліджень" Сергія Пасічника, ЗМІ зараз виконують функцію релігії, оскільки наше суспільство звертається до них за трактуванням правди. Існує фактаж і наявна його інтерпретація. Є факти, подачі та інтерпретації, які люди люблять і сприймають, а є такі, які сприймаються важко. Якщо раніше була проблема знайти інформацію, то зараз є проблема, як відфільтрувати зайву інформацію.

"Суспільне мовлення, його розвиток в Україні якраз і допомогло б вирішити дилему пошуку ЗМІ, якому можна довіряти, яке подає інформацію збалансовано і неупереджено, – вважає продюсерка філії ПАТ "НСТУ" "Черкаська регіональна дирекція" Олена Баніна. – Ми говоримо про BBC, як світовий взірець журналістських стандартів. Але не всі знають, що це теж суспільний мовник. Але чи зможемо ми в нашій державі дотягнутися до цього рівня, якщо постійно змушені вимагати гідного фінансування, якщо кращі працівники звільняються через низькі зарплати і немає можливості оновлювати техніку? Виходить, живемо за принципом "гордий, але голодний", тобто хочеш бути чесним і неупередженим, – не розраховуй, що тебе підтримуватимуть".

У ході обговорення торкалися питань цензури та критеріїв відбору матеріалів, журналістської етики, популярності вітчизняних та зарубіжних блогерів, низької популярності аналітичних матеріалів. Жваву реакцію викликала й тема здорового медіаскептицизму споживачів інформації. Як резюмували студенти, "не ЗМІ маніпулюють людьми, а люди самі дозволяють ними маніпулювати".

Саме над тим, щоб не допустити маніпулювання аудиторією і працює команда Суспільного, адже принципово важливо забезпечити повагу до глядача зі сторони мовника і довіри до мовника зі сторони аудиторії.