,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Ми рухаємося до цивілізованого ринку інтелектуальної власності, – фахівець черкаського вишу про нові законопроекти
Четвер, 08 лютого 2018 11:24

Ми рухаємося до цивілізованого ринку інтелектуальної власності, – фахівець черкаського вишу про нові законопроекти

Уряд схвалив два законопроекти щодо покращення сфери захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Їхнє ухвалення завершує виконання Урядом України вимог Угоди про асоціацію з ЄС щодо вдосконалення системи охорони прав інтелектуальної власності в Україні. Однак зауважимо, що для ратифікації законопроектів необхідне їх затвердження Верховною Радою України.

Повідомляє інформаційний сайт ІнфоМІСТ

За словами заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайла Тітарчука, у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект про впорядкування діяльності організацій колективного управління. А законопроект "Про авторське та суміжні права" доповнює його.

Про це інформує прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Мета законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав” –  вдосконалити наявну систему організації та захисту авторських і суміжних прав. Відповідно до його положень, передбачене:

- врегулювання належності майнових прав на об’єкти авторського права і суміжних прав, які створені на замовлення або за трудовим договором;

- використання ліцензій, доступних у цифровій формі, що можуть надаватись засобами електронного зв’язку у вигляді публічної пропозиції;

- впровадження вільних ліцензій, що передбачають надання автору гнучких інструментів легального і безоплатного поширення власних результатів творчої діяльності та укладення договорів.

Другий законопроект – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей” – спрямований на захист і стимулювання винахідницької діяльності в Україні.

Норми законопроекту передбачають: 

- впровадження можливості електронної подачі заявок на реєстрацію;

- вдосконалення механізму оскарження заявок в “Укрпатенті”;

- принцип “post-grant opposition” – можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку після видачі патенту (якщо патент було видано з порушенням авторського права, або винахід не є корисною моделлю);

- подолання “патентного тролінгу”.

Законопроекти щодо покращення сфери захисту прав інтелектуальної власності в Україні є свідченням впевненого поступу України до цивілізованого ринку інтелектуальної власності, – переконана начальник редакційно-видавничого відділу Черкаського державного технологічного університету Олена Литвин. Тож тепер рішення за Верховною Радою.

– Оскільки в сучасному інформаційному суспільстві саме інтелектуальні ресурси набувають все більшої цінності, я вважаю, що реформа системи охорони прав інтелектуальної власності безпосередньо вплине на правову адаптацію науково-освітнього і видавничого середовища України в євроінтеграційному руслі, – говорить фахівець.

За словами Олени Литвин, уточнення термінології і осучаснення змісту статей чинних законодавчих актів відбувається з огляду на поширену практику оприлюднення творів у цифровому вигляді та розповсюдження інтерактивного доступу до них:

– Новації, з одного боку, передбачають надання автору гнучких інструментів легального і безоплатного поширення власних результатів творчої діяльності, а з другого – дбають про вільне використання об’єктів авторського права і суміжних прав в інтересах суспільства. Працівники видавництв, бібліотек і головні редактори видань отримають інструменти для захисту прав авторів і своїх колективних прав. Що запобігатиме репутаційним ризикам, пов’язаних із наданням доступу до творів через електронні системи інформації та дотриманням засад академічної доброчесності.