,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У Черкаському державному технологічному університеті відсвяткували 25 річницю OOH в Україні
Середа, 25 жовтня 2017 15:39

У Черкаському державному технологічному університеті відсвяткували 25 річницю OOH в Україні

24 жовтня 2017 року Черкаський державний технологічний університет разом з 24 іншими провідними навчальними закладами України креативними освітніми інтерактивними заходами долучився до національного святкування Міжнародного Дня Організації Об`єднаних Націй та 25-річчя Представництва ООН в Україні. Святкування в університеті відбулося за підтримки офіційного представництва ООН в Україні, за ініціативи Ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ та кафедри фінансів.

Про це повідомляє видання Прочерк, посилаючись на прес-службу ЧДТУ.

Урочисту частину заходів відкрив проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету професор Валентин Лазуренко, який від імені в.о. ректора ЧДТУ Олега Григора привітав присутніх з цією знаменною подією. «Ми пишаємось тим, що Україна є однією з держав-засновниць ООН і 72 роки Організація Об’єднаних Націй та Україна співпрацюють заради розбудови культури гідності, розвитку та миру», – наголосив Валентин Лазуренко.

Привітав учасників і проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ професор Володимир Рудницький, який зазначив, що серед ключових пріоритетів Порядку денного ООН у галузі розвитку 2030 в Україні – забезпечення сталого енергопостачання, сприяння розвитку інновацій та стабільної інфраструктури, доступної освіти та гідної праці. «Саме завдяки програмам розвитку ООН сім іноземних студентів з країн, що розвиваються,  отримали можливість здобувати технічну та економічну освіту в Черкаському державному технологічному університеті», - підкреслив Володимир Рудницький.

До поздоровлень приєднались завідувач кафедри фінансів Ірина Гончаренко, завідувач кафедри філософських та політичних наук професор Анжела Бойко, завідувач кафедри міжнародної економіки та бізнесу професор Леся Петкова, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингу професор Олена Коломицева, завідувач кафедри іноземних мов Дарина Колесник. «Ми маємо на меті привернути увагу молоді до універсальних цінностей та принципів, які лежать в основі прав людини, миру, безпеки, сталого розвитку та глобального партнерства» - наголосила Ірина Гончаренко.

З цікавою та змістовною доповіддю виступила Регіональний координатор Проекту ЄС-ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в Черкаській області Ганна Бабкова«З 2008 року, коли розпочато першу фазу Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» до сьогодні, коли реалізується вже третя фаза проекту, в Черкаській області підтримано 168 ініціатив об’єднаних територіальних громад на  загальну суму 35,2 млн.грн., бенефіціарами стали більше 100 тис. домогосподарств. Результатами третьої фази Проекту є 20 відремонтованих шкіл та дитячих садків, 10 відремонтованих ФАПів та амбулаторій, реалізовано 4 проекти з ремонту/заміни вуличного освітлення та 4 проекти з ремонту водопроводів/свердловин питної води в селищних територіальних громадах Черкаської області».

Інтерактивну частину святкування  відкрила координатор Ресурсного центру зі сталого розвитку Черкаського державного технологічного університету Юлія Ткаченко, яка представила особливості адаптації Цілей сталого розвитку в Україні та розповіла про діяльність Ресурсного центру ЧДТУ в напрямі їх досягнення. Вона акцентувала увагу присутніх на тому, що більшість гуманітарних, економічних та екологічних проблем як локального, так і глобального масштабу, що постають сьогодні перед територіальними громадами, регіональними органами управління, урядами країн світу, можливо вирішити лише спільними зусиллями, на засадах взаємодії, взаєморозуміння, конструктивного діалогу та спільної праці. Тому в сучасних умовах важливою є реалізація сімнадцятої цілі  – глобального партнерства задля сталого розвитку.

Студенти, викладачі та гості святкування переглянули   відео-роботи переможців конкурсу короткометражних відео-робіт за тематикою сталого розвитку «Creative Art-Street Night», який був організований Ресурсним центром зі сталого розвитку ЧДТУ.

Підчас meet-up учасники не тільки поглибили свої знання про діяльність  ООН в Україні та можливості для кожної людини долучитись до глобальних ініціатив ООН, а й визначили шляхи подальшої спільної роботи з реалізації цілей сталого розвитку.

Про короткострокові, середньострокові і довгострокові програми, що реалізуються установами ООН в Україні розповіла координатор Ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ Олена Березіна. «Надання гуманітарної допомоги, здійснення проектів спрямованих на відновлення постраждалих громад та територій, підтримку довгострокових загальнонаціональних реформ заради розвитку, забезпечення верховенства права, миру, й зміцнення соціальної стабільності – це ті основні напрями, за якими працюють 18 агентств, фондів та програм ООН в Україні», -  зазначила Олена Березіна.

Вікторина на впізнання інституційних структур ООН дозволила студентам перевірити та поглибити свої знання щодо діяльності фондів, програм та спеціалізованих установ ООН в світі та їх внеску в розбудову України.

 

Завершилось святкування фотоконкурсом на найкраще представлення студентами Цілей сталого розвитку. Визначення кращих робіт відбувалося шляхом голосування в соціальних мережах на сторінці Ресурсного центру зі сталого розвитку ЧДТУ. Переможцями конкурсу стали: студентка групи ФК-141 Ольга Кривенко «Ціль 1. Подолання бідності у всіх її формах та всюди» (1 місце), студент групи ФК-151 Ярослав Дорошенко «Ціль 2. Подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства» (2 місце), студентка групи ФК-141 Лук’яненко Анастасія «Ціль 15. Зберегти, відновити та сприяти сталому використанню наземних екосистем, сталому управлінню лісами, зупинити втрату біорізноманіття» (3 місце). Найактивніші учасники інтерактивних заходів отримали тематичні призи та подарунки.