,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Черкаським абітурієнтам радять реєструватися вночі
Четвер, 20 липня 2017 08:59

Черкаським абітурієнтам радять реєструватися вночі

12 липня стартувала вступна кампанія до вишів. Але хвилюючий і урочистий момент для абітурієнтів та їхніх батьків затьмарили труднощі з роботою електронних кабінетів абітурієнта. Про це повідомляє Рідна Черкащина. Відповідно до встановлених Міносвіти правил, вступник має подати документи не в паперовій формі, а обов’язково в електронній. За задумкою, в системі вступник має вказати власні номер та серію атестата про повну загальну середню освіту, номер і пін-код сертифіката ЗНО, а після ідентифікації з баз даних мають автоматично «підвантажитися» дані ЗНО, бали атестату та інші. Проте не так сталося, як гадалося.

У приймальних комісіях кожного вишу створена спеціальна група фахівців, яка допомагає тим абітурієнтам, хто в силу обставин не може власноруч зареєструватися в електронній системі. Наприклад, першого дня кампанії у приймальній комісії ЧДТУ змогли електронно зареєструвати лише 8 абітурієнтів, а з проханням допомогти з електронним кабінетом вступника звернулися 150 осіб.

— Насправді, абітурієнти вже мають навики роботи з подібними системами — всі вони реєструвалися на зовнішнє незалежне оцінювання, і проблеми тут не мало б бути, адже це не складніше, ніж зареєструватися в соцмережі, — розповідає Віктор Демиденко, відповідальний секретар приймальної комісії ЧДТУ. — Але нова система, що запрацювала лише цьогоріч, технічно недосконала й дає збої. Лише за перший день було подано понад 300 заяв абітурієнтів, що обрали ЧДТУ. Це більше, ніж у день старту вступної кампанії минулого року. На жаль, навіть із допомогою наших фахівців у перші дні роботи комісії вдається електронно зареєструвати далеко не всі.

Про недосконалості системи розповів і заступник відповідального секретаря приймальної комісії цього вишу Геннадій Каленіков:

— Абітурієнти приходять до нас і прагнуть вирішити проблему, а ми вплинути на роботу системи ніяк не можемо — теж перебуваємо в «режимі очікування». Система працює більш-менш нормально лише з 21 години до 7 ранку. Тож радимо вступникам спробувати зареєструватися вночі. Техпідтримка ДП «Інфоресурс», яка б і мала виправити недоліки — не відповідає, адже туди шквал дзвінків та звернень надходить не лише з Черкащини, а й з усіх областей. Шкода, що навчання у виші молодій людині доводиться починати з ось таких проблем.

Не в захваті від новацій Міносвіти і директор Смілянського промислово-економічного коледжу Володимир Шиян:

— Для 9-класників ми мали внести дані до 14 липня, та через збої системи не можемо вкластися в ці терміни. Вже є офіційний лист із міністерства, яким дозволяється подовжити цю роботу до 22 липня. Сподіваємося на покращення роботи системи. Проте мушу визнати, що за 35 років моєї роботи такого авралу не пам’ятаю. Здається, що інтереси абітурієнта, увага до нього та й до роботи працівників навчальних закладів для чиновників — не в пріоритеті.

Що написано пером…

Проблему побачили вже й у високих освітянських кабінетах. Так, у зв’язку з випадками відмови у реєстрації електронних кабінетів абітурієнтів, з 15 липня вступники отримали право подавати заяву до вишу та відповідні документи в паперовій формі.

«Вступник може подати заяву та документи в паперовій формі, якщо в присутності представника приймальної комісії вищого навчального закладу буде перевірена неможливість створення електронного кабінету вступника», — повідомляють у Міносвіти.

Проблеми в роботі системи там пояснюють запровадженням нового програмного забезпечення з посиленими вимогами до ідентифікації вступників. У зв’язку з ухваленим рішенням, вищим навчальним закладам доручено за результатами кожного робочого дня надсилати до ДП «Інфоресурс» таблиці з зазначенням даних зареєстрованих вступників.

Куди звертатись, якщо виникли проблеми

У разі виникнення проблем під час реєстрації або входу в електронний кабінет на сайті Міносвіти радять надсилати звернення спеціалістам підтримки ЄДЕБО. Координати можна знайти на центральній панелі головної сторінки інтернет-сайту www.inforesurs.gov.ua. Потрібно натиснути кнопку «Контакти». У вікні, що з’явилося, слід заповнити відповідні поля та натиснути на стрілку «Далі».

 

Фахівці приймальних комісій радять не хвилюватися, адже проблеми рано чи пізно таки усунуть. У той же час на інформаційний запит «Черкаського краю» щодо проблем вступників з реєстрацією електронного кабінету в «Українському центрі оцінювання якості освіти» відповіли, що до роботи згаданих систем не мають стосунку. Запитання редакції у ще одному інформаційному запиті також спрямовані і в Міносвіти, на нього чекаємо відповіді. Але навряд чи навіть найретельніше обґрунтовані відповіді щодо незадовільної роботи системи додадуть авторитету освітянським новаціям та системі освіти в цілому. Адже, як сказав батько одного з абітурієнтів, вже набридло бути піддослідним у невдалих експериментах непрофесійних чиновників.