,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «Пам’ятаємо!» — у ЧДТУ вшанували жертв трьох голодоморів
П'ятниця, 25 листопада 2016 13:15

«Пам’ятаємо!» — у ЧДТУ вшанували жертв трьох голодоморів

«Пам’ятаємо!» — у ЧДТУ вшанували жертв трьох голодоморів

Сьогодні у ЧДТУ провели захід-реквієм «Пам’ятаємо», вшанувавши пам’ять мільйонів українців, які загинули в роки голодоморів хвилиною мовчання та запаливши свічки скорботи, повідомляє власний кореспондент ВиЧерпно

І половина ХХ століття закарбована в історії України трьома голодоморами – 1921-1923рр., 1932-1933рр., 1946-1947рр. Та найжахливішою із трагедії, якої зазнало людство протягом усієї своєї історії, був голодомор в Україні 30-их років. Пік голодомору припав на весну 1933 року, тоді від голоду вмирало 17 осіб щохвилини, 1000 щогодини та майже 25 тисяч щодня. Найбільше постраждали від голоду колишні Харківська та Київські області, теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська… На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8, 9 і більше разів.

Мова йде про мільйони безневинних жертв. З урахуванням непрямих жертв внаслідок повного фізичного виснаження, тифу, кишково-шлункових отруєнь, репресій, канібалізму, самогубств на грунті розладів психіки та соціального колапсу за приблизними підрахунками голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.

Найжахливішим є той факт, що голодне лихоліття, яке охопило українські території з населенням понад 40 млн осіб, і тривало майже 2 роки було не стихійним явищем, а цілком рукотворним. Голодомор був кваліфікований як геноцид.

За підрахунками французьких домографів в Україні не народилося мільйон дітей.

15228084_10205969118146435_1037057806_n

Ректор ЧДТУ Олег Григор розповів, що світове товариство було готове допомогти у вирішенні цієї проблеми, але радянська влада штучно висвітлювала у ЗМІ, що ніякого голоду немає. Стояли кораблі біля портів Радянського Союзу із зерном, але їх не впускали. Натомість з території України було вивезено «дружнім братнім» народом багато тонн зерна. Крім того, ректор згадав і свою родину, яку також не оминула ця страшна трагедія українців:

- Практично кожна родина зазнала значних втрат. Моя – не виключення. Мій дід 1925 року народження не пам’ятає своєї сім’ї, виріс в дитячому будинку. У сім’ї моєї бабусі було семеро дітей, серед яких вижила тільки вона…

dduy3uxxqs4

Пам’ятний день припадає на четверту суботу листопада. Цього року пам’ять жертв голодоморів українці і разом з нами увесь світ вшановує 26 листопада.

jj9guslnvic