,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас В.о. ректора ЧДТУ Олег Григор: «Найбільш актуальними сьогодні є ІТ-спеціалісти, інженери, фахівці із захисту інформації та економісти»
Вівторок, 12 липня 2016 13:16

В.о. ректора ЧДТУ Олег Григор: «Найбільш актуальними сьогодні є ІТ-спеціалісти, інженери, фахівці із захисту інформації та економісти»

Сherkasy-city.com - сайт Черкас

У черкаському виші спрогнозували, які професії будуть найбільш популярними сьогодні та у майбутньому.  

- Потреби ринку праці безпосередньо залежать від глобальних або локальних - місцевих змін економіки, під які й підлаштовується ринок праці, - зазначає в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор. - Оскільки із кожним роком усе більше галузей нашого життя стають комп’ютеризованими, усе більше процесів переходить у електронний формат – популярність ІТ-спеціалістів у найближчі роки стабільно зростатиме а ринок праці розширюватиметься.

Серед найбільш перспективних професій сьогодні - за затребуваністю у роботодавців та рівнем оплати – фахівці із захисту інформації,  інженери, фахівці із електроенергетики електротехніки та енергозбереження – із досвіду нашого вузу, стосовно цих фахівців постійно  масово звертаються підприємства і регіону, і  України.

- Цьогоріч у нас буде проводитись перший набір на спеціальність «Геодезія та землеустрій»  – спеціальність, відкриту торік на запити ринку праці, - повідомив відповідальний секретар приймальної комісії ЧДТУ Віктор Демиденко. – За попередніми запитами абітурієнтів і за даними нашого центру кар’єри, що  систематично моніторить ринок праці, традиційно популярними залишатимуться економічні спеціальності - маркетинг, менеджмент, облік та оподаткування, підприємництво, торгівля, біржова діяльність. Так само, як і туризм, дизайн, готельно-ресторанна та видавничо-поліграфічна справи.

На які професії попит зростатиме із кожним роком?

За словами Олега Григора, оскільки сьогодні Україна відходить від сировинної орієнтації (закриваються ринки СНД, відкриваються європейські ринки), у найближчі роки їй необхідно розвивати сектори економіки з високою доданою вартістю – такі, як переробка сировини. Відповідно, будуть вкрай необхідними інженери з автоматизації. 

У найближчі 5-10 років все актуальнішим буде попит на висококваліфікованих лікарів, спеціалістів у аграрній сфері, фізиків, хіміків,  фахівців із нанотехнологій.

У всьому світі дуже гостро стоїть питання утилізації відходів, очищення ґрунтів та води, захист зелених насаджень, що робить професію еколога вкрай перспективною. Пошук  альтернативних джерел енергії потребуватиме все більше кваліфікованих хіміків та фізиків. Стосовно нанотехнологій, то напрацювання у цій сфері використовуються у найрізноманітніших  сферах - промисловості, машинобудуванні, медицині, аграрному секторі: провідники і напівпровідники, новітні матеріали для імплантації та протезування, перев'язувальні і лікарські препарати, селекція нових видів рослин. До речі, розвиток аграрного сектора є світовим трендом – тож актуальними у найближчому майбутньому стануть усі, пов'язані із цим професії - від агронома до фахівця у генній інженерії.

І, оскільки йдеться про актуальність цих професій у міжнародному масштабі, майбутнім вступникам можна порадити використовувати вільний час для вивчення якомога більшої кількості мов – особливо, мов країн ЄС та мов країн, що сьогодні динамічно розвиваються.

Тим часом, сьогодні у ЧДТУ  уже почалася вступна кампанія – відкрито прийом документів на рівень магістра, спеціаліста та доктора філософії – за словами відповідального секретаря вступної комісії Віктора Демиденка, вона триватиме із 5 до 14 липня.