,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Ректор ЧДТУ Олег Григор: «ЧДТУ – 64 роки регіонотворчого досвіду»
П'ятниця, 15 березня 2024 11:16

Ректор ЧДТУ Олег Григор: «ЧДТУ – 64 роки регіонотворчого досвіду»

Цими березневими днями Черкаський державний технологічний університет відзначає 64-у річниці від дня свого заснування. Про перспективи розвитку, нові спеціальності, співпрацю з роботодавцями, наукову та патріотичну діяльність розповів ректор ЧДТУ, доктор політичних наук, професор Олег Григор. Про це повідомляє «Прочерк», посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

– Як відзначає своє 64-річчя провідний технологічний заклад вищої освіти?

– Вже третій рік поспіль день свого заснування Черкаський державний технологічний університет відзначає у період повномасштабної війни. Відтак у сучасних умовах ми широко не святкуємо, а спрямовуємо всі зусилля на удосконалення роботи університету: це профорієнтаційна робота, відкриття нових спеціальностей, посилення наукової діяльності, міжнародна співпраця, волонтерська активність, втілення молодіжних ініціатив тощо. ЧДТУ продовжує працювати у напрямі регіонального розвитку та збагачувати регіонотворчий досвід. Ми чітко розуміємо, що наші фахівці дуже потрібні як для перемоги України над ворогом, так і для відновлення країни у післявоєнний період. Наш університет готує фахівців з інженерних, будівельних, ІТ-спеціальностей – словом, фактично весь той перелік,  який необхідний для відбудови і створення промислового потенціалу України, зокрема Черкаської області. 64-у річницю від створення університету ми вирішили відзначити з молодим поколінням черкащан – про особливості і переваги навчання в Черкаському державному технологічному університеті ми запланували розповісти учням Золотоніської санаторної школи та Черкаської спеціалізованої школи №28 імені Тараса Шевченка.

– Чи диктує сьогодення появу нових спеціальностей, за якими ведеться підготовка у ЧДТУ?

– Цього року до переліку актуальних спеціальностей у нашому університеті додаються три спеціальності: «Архітектура та містобудування», «Політологія» (освітня програма «Політична та інформаційна безпека»), «Психологія» (освітні програми «Реабілітаційна психологія» та «Психологія здоров'я»). Ми розуміємо, що все, що треба відбудувати, має виглядати набагато краще, ніж в довоєнний період, тому наша задача дати якісну освіту з архітектури та містобудування. Усвідомлюємо, що суспільство змінюється і багатьом людям потрібна буде психологічна допомога, тому ми беремося за підготовку психологів-реабілітологів. І звісно, політична й інформаційна безпека сьогодні є важливою складовою національної безпеки, і в нашому університеті можна отримати якісну освіту зазначеного напряму.

– Чи співпрацює університет безпосередньо з роботодавцями під час освітнього процесу?

– Ми не просто готуємо фахівців, ми ретельно вивчаємо ринок праці і залучаємо роботодавців до безпосередньої участі в освітньому процесі. Наші партнери присутні під час обговорення освітніх програм, працюють в різних комісіях, приходять на захисти кваліфікаційних робіт. Черкаський державний технологічний університет входить до Ради Черкаського обласного об'єднання організацій роботодавців, до того ж, ми активно співпрацюємо з територіальними громадами Черкащини – на базі ЧДТУ проходять різні зустрічі як Черкаського обласного об'єднання організацій роботодавців, так і регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації об'єднаних територіальних громад.  Нам дуже приємно, що наші випускники користуються великим попитом серед роботодавців, професійно зростають та досягають значних успіхів у кар'єрі. На мою думку,  вагому роль в об'єднанні освіти, бізнесу, територіальних громад та влади відіграє ефективна реалізація інформаційно-патріотично-просвітницького проєкту «Вчись, працюй, живи на Черкащині!», започаткованого в 2017 році нашим університетом, який вже вийшов за межі регіону, демонструючи  престижність вітчизняної освіти.

– Окрім навчання, наукової діяльності, чим живе сучасне студентство?

– У нас надзвичайно активне студентське самоврядування, яке постійно знаходиться у вирі актуальних подій. Наша Студрада займається волонтерською діяльністю, організовує освітньо-культурні події патріотичного спрямування, зокрема музичні гурти відділу студентського розвитку і культурних програм: «Жарти в сторону», «D&T Project» та «Сенс» яскраво заявляють про ЧДТУ за межами університету, а наші спортсмени тішать здобутками на спортивній арені. В Черкаському державному технологічному університеті велика увага приділяється саме патріотичному вихованню молоді, адже ми формуємо інтелектуальний потенціал нашої держави з чіткою громадянською позицією, за нашою молоддю – майбутнє незалежної України. А після Перемоги на святкування дня університету ми обов'язково покличемо і випускників, і партнерів, і друзів, аби відзначити цей день як годиться – згадаємо усталені традиції та започаткуємо нові, наповнимо Площу Знань ЧДТУ святковим настроєм, позитивною енергією та радістю зустрічі.