,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Краєзнавці показали дослідження до 70-річчя Черкаської області
Понеділок, 18 грудня 2023 09:56

Краєзнавці показали дослідження до 70-річчя Черкаської області

14 грудня в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася Х історико-краєзнавча науково-практична конференція «Черкащина в контексті історії України», присвячена 70-річчю утворення Черкаської області. Захід відбувався у змішаному режимі, що дало змогу взяти у ньому участь дослідникам краю з усіх районів Черкащини, а також Києва і Харкова. Учасників конференції привітав голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шамрай. Про це повідомляє «Черкаський край».

Перша організована обласною організацією Національної спілки краєзнавців України конференція відбулася 20 років тому, напередодні 50-річчя утворення Черкаської області. Відтоді конференції проводяться раз у 2–3 роки й присвячуються актуальним проблемам історії краю.

Особливість таких заходів полягає у тому, що в них, окрім науковців, беруть участь широкі верстви краєзнавчої громадськості – учителі, працівники музеїв, архівів, історико-культурних заповідників, журналісти, усі, хто не байдужий до історії рідного краю. Предметом досліджень є конкретні теми місцевої історії, які в багатьох випадках суттєво доповнюють напрацювання академічної науки. Участь у конференціях краєзнавців-аматорів спільно з науковцями сприяє професіоналізації краєзнавчої роботи. За наслідками конференцій видаються збірники матеріалів, які користуються популярністю серед громадськості й використовуються в освітньому процесі та просвітницькій роботі.

Традиційно представницькою стала і нинішня конференція. До участі в ній зробили заявки й подали матеріали понад 70 авторів. Широка тематична палітра підготовлених матеріалів згрупована у трьох секціях – «Історія краю до утворення Черкаської області. Видатні постаті», «Утворення Черкаської області та її соціально-економічний розвиток», «У час випробувань: черкащани – захисники України у лавах Збройних сил та учасники волонтерського руху».

На конференції заслухано такі доповіді: «Утворення та розвиток Черкаської області. Край у добу творення незалежної України» (В. Мельниченко), «Державотворчий потенціал краєзнавчого руху у контексті 70-річчя Черкаської області (В. Лазуренко), «Творчий доробок краєзнавців Черкащини в умовах повномасштабної агресії РФ проти України» (Г. Голиш).

Оргкомітет вже розпочав роботу з упорядкування матеріалів проведеної науково-практичної конференції, які буде видано окремим збірником.

Проведення актуального пізнавально-патріотичного заходу органічно вписалося не тільки в наукову палітру Черкащини, а є важливою складовою освітянського проєкту «Моя Черкащина», який передбачає вивчення історії рідного краю в школах області. З огляду на це важливою була й участь у конференції юних дослідників історії рідного краю – учнів шкіл області.

Перед початком конференції Почесну грамоту Національної спілки краєзнавців України було вручено народній артистці України Лідії Зайнчківській, яка за багато років творчої діяльності разом з тріо бандуристів «Вербена» зробила вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва Черкаської області, пропагуючи національну культуру в Україні й світі.

Грамотою НСКУ відзначено заступника директора обласної бібліотеки Клавдію Бугаєнко, яка дослідила і видала книгою історію бібліотечної справи на Черкащині, багато зробила для її розвитку в сучасний період.